Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Test otkriva alkoholičare

Test otkriva alkoholičare

Test otkriva alkoholičare
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2008.
  • Broj pregleda: 416
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novi test probira koji otkriva duplo više teških ovisnika o alkoholu u odnosu na uobičajene testove jetrenih enzima, opisano je u novom izvješću.

Test ranog otkrivanja konzumacije alkohola (The Early Detection of Alcohol Consumption test, EDAC) određuje vjerojatnost pojave teškog opijanja u razdoblju od 4 do 6 tjedana i mogao bi pomoći liječniku da uoči i liječi problem alkoholizma što prije. Koristi algoritam od 20 kemijskih tvari u krvi i uspoređuje test pojedinca s podacima iz baze podataka koja sadrži podatke o više od 1,700 lakših i težih alkoholičara.

Baza podataka klasificira teške alkoholičare kao muškarce koji popiju više od 5 pića dnevno i žene koje popiju više od 4 pića dnevno. Prezentacija o testu i njegovoj učinkovitosti se trebala održati na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku kemiju (American Society for Clinical Chemistry) u Washigtonu.

Liječnici mogu koristiti test kao dio rane intervencije, rekao je James Harasymiw, voditelj Alcohol detection Services in BigBend u Wisconsinu. Kad su pacijenti suočeni s rezultatima testa, vjerovatnije je da će promijeniti svoje ponašanje.

U Sjedinjenim Američkim Državama, alkoholizam uzima danak od 100,000 života godišnje, uključujući i gotovo 17,000 ljudi koji poginu u prometnim nesrećama vezanim uz alkohol.

Liječnici mogu pokazati pacijentima rezultate testa kako bi ih uvjerili da njihovo alkoholiziranje čini ozbiljnu štetu njihovim organima i drugim biološkim sustavima, rekao je Harasymiw.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti