Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Topiramat i urična kiselina

Topiramat i urična kiselina

Topiramat i urična kiselina
  • Objavljeno: Petak, 05.09.2008.
  • Broj pregleda: 1.723
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kod pacijenata s migrenom, liječenje lijekom naziva topiramat (Topamax) može rezultirati povišenjem razine urične kiseline u krvi, pokazala je studija.

Neki su istraživači povezali visoke razine urične kiseline u tijelu s višim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Višak urične kiseline u tijelu može stvoriti oksidativni stres, stanje koje oštećuje stanice organizma i pridonosi bolesti, uključujući i stvaranje plakova koji začepljuju arterije.

Kod uzimanja topiramata već je prijavljeno smanjenje tjelesne mase4 i razvoj bubrežnih kamenaca, objašnjavaju istraživači, ali promjene u razinama urične kiseline i lipida nisu promatrani.

Dr. Abdulkadir Kocer iz Ducze University, Duzce u Turskoj i njegovi kolege mjerili su razine urične kiseline u krvi, kolesterola i triglicerida u 53 pacijenta s migrenom koji su primali topiramat i 44-ero odgovarajućih kontrolnih sudionika koji nisu primali taj lijek.

Prosječne razine urične kiseline bile su znatno više u pacijenata s migrenom koji su primali topiramat u usporedbi sa zdravim kontrolama, izvjestili su istraživači. Prosječna razina serumskih triglicerida i ukupnog kolesterola također je bila nešto viša u skupini pacijenata s migrenom, ali razlika nije bila statistički značajna.

Među pacijentima kod kojih je bila poznata razina urične kiseline prije liječenja, prosječne razine urične kiseline bile su znatno povišene nakon početka liječenja u usporedbi s onima od prije liječenja.

Mišljenja smo da je potrebno pažljivo pratiti serumske razine urične kiseline i profila lipida u pacijenata koji primaju topiramat, zaključili su istraživači.

Uzimajući u obzir potencijalnu povezanost između abnormalno visoke razine urične kiseline i kardiovaskularnih komplikacija, više bi se pozornosti trebalo posvetiti komplikacijama vezanim uz topiramat, kao što su razine urične kiseline, dodali su na kraju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti