Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Traganje za rakom dojke

Traganje za rakom dojke

Traganje za rakom dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 25.02.2009.
  • Broj pregleda: 288
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Grupa od 23 britanskih liječnika, među kojima su bili akademici i poznati zdravstveni stručnjaci, napisali su pismo koje je objavljeno u najpoznatijim britanskim dnevnim novinama „Times“. U pismu su napisali kako smatraju da „neki pregledi u svrhu ranog otkrivanja raka dojke mogu biti i štetni“.

Tvrde da gotovo polovica svih kanceroznih i prekanceroznih tvorbi koje se otkriju tim pregledima zapravo nije štetna ako se ne dira.
Usprkos tome, žene kod kojih se otkriju takve tvorbe često su izložene „nepotrebnima traumama i operacijama , redioterapiji, a ponekad i kemoterapiji, kao i potencijalno ozbiljnim socijalnim i psihološkim problemima,“ tvrde autori pisma.

Stručnjaci smatraju da bi britanski zavod za zdravstveno osiguranje trebao prepraviti informacije o pregledu za otkrivanje raka dojke koje daje ženama, kako bi se osiguralo da u potpunosti shvaćaju rizik koji nosi takav pregled.

No iz jedne britanske zaklade stigao je odgovor na ovo pismo, u kojem ističu da ovaj pregled svake godine spašava oko 1,400 života samo u Engleskoj.

Direktor te zaklade, Jeremy Hughes, komentirao je: „Pregled omogućava ranije postavljanje dijagnoze i manje opsežan kirurški zahvat, a uz to poboljšava prognozu pacijentica sa rakom dojke.“

„Javno isticanje zabrinutosti zbog ovog programa moglo bi rezultirati smanjenjem broja žena koje će se odlučiti za pregled,“ zaključio je na kraju.

Za MojDoktor:

Komentari

Najčitanije zanimljivosti