Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U Hrvatskoj nema svinjske gripe, ali opasnost od širenja i dalje postoji

U Hrvatskoj nema svinjske gripe, ali opasnost od širenja i dalje postoji

U Hrvatskoj nema svinjske gripe, ali opasnost od širenja i dalje postoji
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.05.2009.
  • Broj pregleda: 430
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dosad je broj potvrđenih slučajeva zaraženih tim virusom u svijetu narastao gotovo do brojke od 900 osoba, a svjetske vlasti jednostavno moraju biti spremne i paziti da ih virus ne uhvati nespremne.

Još je uvijek prerano govoriti o tome je li virus H1N1, odnosno pandemija istog, u Meksiku, odakle je sve i počelo, doživjela svoj vrhunac, upozorava SZO. Njihovo upozorenje stiže nakon jučerašnjih izjava meksičkih visokih državnih dužnosnika, kako se virus u Meksiku počeo sve manje širiti, odnosno kako je već doživio svoj vrhunac.

U Hrvatskoj nema svinjske gripe

Priopćenjem se danas oglasilo i hrvatsko Ministarstvo zdravstva koje kaže kako u Hrvatskoj nema slučajeva svinjske gripe; sedam pacijenata za koje se sumnjalo da boluju od gripe tipa A poslano je kući nakon laboratorijskih pretraga. No, Darko Milinović i dalje je u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, a njegov stožer prati razvoj svinjske gripe u svijetu. Ministarstvo upozorava da i dalje postoji mogućnost od širenja gripe, stoga su zračne luke i dalje pod prismotrom, a osobe koje su boravile u inozemstvu i koje imaju simptome gripe upozorava se da se obrate epidemiološkoj službi.

Virus bi se mogao vratiti u hladnijem razdoblju

U Meksiku su potvrđena 22 slučaja smrti od virusa svinjske gripe, iako se sumnja da je broj umrlih od bolesti nešto veći od stotinu. "Evolucija tog virusa trenutno je u opadanju", kazao je jučer medijima meksički ministar zdravstva Jose Angel Cordova te dodao da je virus bio na vrhuncu u toj zemlji između 23. i 28. travnja, prenosi BBC.

Dužnosnik u SZO-u Gregory Hartl upozorava, kako je ovaj ciklus virusa možda u opadanju, ali da to ne znači kako je svinjska gripa gotova. "Postoji velika šansa da se taj virus ponovno vrati, osobito u hladnijem razdoblju", dodao je.

Jučer je u El Salvadoru potvrđen slučaj zaraze virusom H1N1 kod dvije osobe, prema izjavi ministra zdravstva te zemlje. Istodobno, u Egiptu su vlasti obznanile kako će se s pokoljem svinja u toj zemlji nastaviti iz preventivnih razloga, a u jučerašnjim sukobima farmera i policije oko oduzimanja svinja i njihovog odvođenja na klanje u Kairu 12 osoba je ozlijeđeno.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti