Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U SAD-u razvijen novi test za dijagnozu anemija

U SAD-u razvijen novi test za dijagnozu anemija

U SAD-u razvijen novi test za dijagnozu anemija
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.08.2008.
  • Broj pregleda: 1.287
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Test omogućuje razlikovanje anemije i bolesti metabolizma željeza uzrokovane abnormalnostima hepcidina od onih koje imaju druge uzroke.

Novi test dijagnosticira anemiju kod kroničnih bolesti, objavljeno je na stranicama HealthDay-a. Novi test detektira koncentraciju aktivnog hepcidina u krvi, kažu istraživači.

Novi test za dijagnosticiranje anemije povezane s kroničnom bolesti i bolesti karakterizirane opterećenjem željezom razvijen je od strane istraživača u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oboje i anemija i preopterećenost željezom imaju različite uzroke. "Teško je dijagnosticirati anemiju kronične bolesti. Postojanje testa za hepcidin bi to učinio puno lakšim i također bi pomogao u dijagnosticiranju bolesti s opterećenjem željezom.", rekao je stariji autor studije, Jerry Kaplan, profesor patologije i pomoćni voditelj na University of Utah Health Sciences.

Hepcidin je hormon koji se proizvodi u jetri. Ravnoteža željeza u organizmu regulirana je intreakcijom između hepcidina i receptora transporta željezom, ferroportina, prema podacima u objavljenim vijestima. Hepcidin se veže za ferroportin, što rezultira smanjenjem transporta željeza iz stanice. Višak hepcidina u krvi može uzrokovati anemiju, dok nedostatak uzrokuje nakupljanje željeza, što može oštetiti unutrašnje organe.

University of Utah i njihovi kolege s University of California, Los Angeles identificirali su specifično mjesto gdje se hepcidin veže za ferroportin. Potom su razvili brzi, osjetljivi tester koji mjeri koncentraciju aktivnog hepcidina u krvi.

Test može otkriti različite varijacije u razini hepcidina, uzrokovane mutacijom gena koji utječu na razinu hepcidina i mutacije koje su uključene u metabolizam željeza. Test također može mjeriti razine hepcidina povezane s upalom.

Istraživači tvrde da bi test omogućio doktorima da razlikuju anemije i bolesti metabolizma željeza uzrokovane abnormalnostima hepcidina od onih koje imaju druge uzroke. Istraživanje je objavljeno u izdanju za kolovoz časopisa "Cell Metabolism".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti