Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U solarij ne bi smio ići nitko mlađi od trideset!

U solarij ne bi smio ići nitko mlađi od trideset!

U solarij ne bi smio ići nitko mlađi od trideset!
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.06.2009.
  • Broj pregleda: 1.375
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...posebno za ljude s osjetljivom kožom i velikim brojem madeža koji sve češće prerastaju u melanom.

Njemačka zabrana
Upravo stoga njemačke su se vlasti odlučile na prilično radikalan potez. Naime, u namjeri da spriječe porast melanoma, najzloćudnijeg oblika raka kože, u Njemačkoj su maloljetnicima zabranili posjet solarijima. Na takvu se odluku njemački parlament odlučio nakon što mu je predstavljeno opsežno istraživanje u kojem stoji da ljudima koji prije tridesete godine redovito posjećuju solarij prijeti čak 75 posto veća opasnost da obole od nekog oblika raka kože, a slično je upozorenje dala i Svjetska zdrastvena organizacija.

- Osim što izaziva starenje kože, solarij može izazvati brojna ošetećenja, od opeklina do raznih tipova raka kože - upozorava ugledna domaća dermatologica dr. Maja Ceković.

Ako vam to nije dovoljan znak za uzbunu te ako vam umjetno sunce i dalje bude draže od pravog (koje je također opasno), bitno je da se pridržavate savjeta i pravilnog služenja solarijem. Najvažnije je da se sunčate u servisiranim salonima koji redovito mijenjaju lampe. Naime, upravo su neispravne, tj. istrošene lampe glavni uzrok bolesti. Imate li svijetli ten, idite isključivo u slabije solarije i sunčajte se samo nekoliko minuta.

Trajno oštećenje vida
Ne nasjedajte na priče o pomlađujućim solarijima. Preporučljivo je prije izlaganja umjetnom suncu nanijeti zaštitnu kremu jer solariji dodatno isušuju kožu.

U solariju se ne biste smjeli sunčati više od pedeset puta godišnje (pod uvjetom da imate normalnu put), a ako imate osjetljivu kožu ili patite od proširenih vena, solarije zaobilazite u širokom luku. Obavezno zaštitite oči naočalama jer UVA zrake u solariju mogu trajno oštetiti vid.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti