Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Učinkovitost i sigurnost niskokaloričnih i nekaloričnih sladila

Učinkovitost i sigurnost niskokaloričnih i nekaloričnih sladila

Učinkovitost i sigurnost niskokaloričnih i nekaloričnih sladila
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.03.2015.
  • Broj pregleda: 11
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

 

Jedna od tema o kojima se najčešće pa i najoštrije raspravlja je učinkovitost i sigurnost niskokaloričnih i nekaloričnih sladila u prehrani. Pritom se često zaboravlja kako su upravo sladila među najispitivanijim sastojcima što se sigurnosti prehrane tiče, a na to su podsjetili stručnjaci koji su sudjelovali na 3. Kongresu o prehrani u javnom zdravstvu. Tako su profesor Arturo Añadon sa Sveučilišta u Madridu u Španjolskoj i profesor Carlo La Vecchia sa Sveučilišta u Milanu u Italiji ocijenili su procedure za procjenu sigurnosti niskokaloričnih sladila na temelju toksikoloških i epidemioloških podataka, a profesor Walter Willet s Fakulteta za javno zdravlje Sveučilišta Harvard iz Bostona, razmotrio je posebne aspekte otpornosti na inzulin i kardiovaskularnih bolesti u odnosu na niskokalorična sladila te podsjetio na ulogu tih sladila u uravnoteženoj prehrani.

Sigurnost određene namirnice ispituje se zapravo vrlo jednostavno, a za to je zadužen Znanstveni odbor za dodatke prehrani i hranjive tvari (ANS) Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Zadatak tog odbora je kritička procjena sigurnosti svih dodataka prehrani koji su u upotrebi na području EU. Odbor pregledava sve dostupne znanstvene dokaze i utvrđuje koja se količina sladila može unositi u sklopu prehrane „bez uočenih štetnih učinaka", a zatim tu količinu dijeli s faktorom sigurnosti od (obično) 100 i tako utvrđuje razinu prihvatljivog dnevnog unosa (ADI). Podaci o sigurnosti stalno se ažuriraju, uz posebne ponovne procjene koje se provode u slučaju osporavanja ili nesuglasica u pogledu načina tumačenja podataka. Zdravstveni radnici mogu biti sigurni da su uspostavljeni sustavi čvrsti i učinkoviti u zaštiti interesa javne sigurnosti.

Kad se govori o sigurnosti i učinkovitosti niskokaloričnih sladila, važno je istražiti i povezanost između unosa dijetalnih sokova s niskokaloričnim i nekaloričnim sladilima i metaboličkog sindroma te dijabetesa tipa 2. Tako je profesor Walter Willet s Fakulteta za javno zdravlje Sveučilišta Harvard iz Bostona, razmotrio je posebne aspekte otpornosti na inzulin i kardiovaskularnih bolesti u odnosu na niskokalorična sladila te objasnio kako je vjerojatno riječ o obrnutoj kauzalnosti. Naime, postoji veća vjerojatnost da će pretili ispitanici konzumirati dijetalne sokove, ali to nije uzrok njihove pretilosti. Također, dugoročna opservacijska studija provedena na više od 120.000 muškaraca i žena u SAD-u  utvrdila je da postoji veza između pića zaslađenih niskokaloričnim sladilima i mršavljenja, a takva povezanost uočena je i za orašaste plodove, cjelovite žitarice, voće, povrće i jogurt.

Niskokalorična sladila ne izazivaju pretjeranu stimulaciju okusnih receptora, glad ili prejedanje te ne postoje nikakvi dokazi o njihovoj štetnosti", naglasio je Willet te podsjetio da niskokalorična sladila mogu biti učinkovit alat za smanjenje unosa šećera.

Upravo je o ulozi niskokaloričnih i nekaloričnih sladila u prehrani i regulaciji tjelesne težine raspravljao profesor Adam Drewnowski sa Sveučilišta Washington u Seattleu. Pritom je naglasio kako se niskokalorična i nekalorična sladila u većoj mjeri koriste za zaslađivanje tekućina, dok istovremeno većina kalorija u prehrani dolazi iz hrane, a ne iz pića, što zapravo  znači da se uz pomoć takvih sladila mogu postići samo ograničeni učinci kad je riječ o smanjenju unosa energije. Niskokalorična sladila možda zamjenjuju neke druge mogućnosti u okviru zdravije prehrane, a podaci o njihovoj upotrebi pozitivno se poklapaju s rezultatima istraživanja stupnja obrazovanja i dohotka, koje je predstavio profesor Drewnowski. Ti rezultati upućuju na to da niskokalorična i nekalorična sladila uglavnom koriste osobe s većim stupnjem obrazovanja i višim dohotkom, koje su sklone njegovanju zdravog i aktivnog života.  

Upotreba niskokaloričnih sladila korisna je pomoć u kontroli tjelesne težine, posebno u okruženju gdje je hrana prisutna u izobilju, no važno je naglasiti kako oni ne mogu biti jedini način regulacije težine, važno je uspostaviti ravnotežu između kalorija koje se konzumiraju i koje se troše kroz redovitu i ispravnu tjelesnu aktivnost te promjenu sjedilačkog načina života u zdrav i aktivan životni stil.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti