Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ukidaju se recepti i uputnice na papiru

Ukidaju se recepti i uputnice na papiru

Ukidaju se recepti i uputnice na papiru
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.05.2010.
  • Broj pregleda: 1.430
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Borili ste se sa sustavom kako biste se naručili kod specijalista, svako malo ste kao kronični bolesnik morali po recept liječniku, a tek onda u ljekarnu, u laboratorij ste išli po nalaze? Sve to više nećete morati činiti jer će zdravstvo raditi i 'elektronički'.

Oko 100.000 stanovnika Međimurske i 60.000 stanovnika Ličko-senjske županije prvi u Hrvatskoj osjetit će u svakodnevnom životu prednosti elektroničkog recepta. I to od ponedjeljka, više od mjesec dana otkako je prošlo testno razdoblje u kojem su umrežene sve ordinacije iz primarne zaštite te ljekarne. Sada će papirnati recept zamijeniti e-recept.

"Umjesto toga liječnik upisuje recept u računalo, u informatički sustav, koji u obliku poruke stiže u centralni server HZZO-a i tu ostaje pohranjen do podizanja lijeka. Pacijent odlazi u koju god ljekarnu želi, ljekarnik upisuje pacijentove podatke iz zdravstvene iskaznice u računalo, te tako sasvim jednostavno nalazi lijek koji mora izdati pacijentu", objašnjava direktor HZZO-a Tihomir Strizrep, dodajući da će za one koji su kronični bolesnici biti dovoljno da nazovu svog liječnika i da po lijek odu u ljekarnu.

Program za e-recept u sljedećem će se koraku proširiti na e-uputnicu, i to, u početku, samo za laboratorij u primarnoj zaštiti, u domu zdravlja, piše Večernji list.

Tako pacijent više neće morati odlaziti po nalaz u laboratorij, nego će nalaz izravno biti proslijeđen njegovom liječniku. Život će pacijentima posebno pojednostavniti elektroničko naručivanje za specijalističke pretrage i preglede. Od sada će liječnik ili medicinska sestra u primarnoj zaštiti elektroničkim putem naručiti pacijenta.

S primarnom će biti povezane sve ambulante u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti koje imaju ugovor s HZZO-om. Njihova je obveza da u elektronički sustav "ubace" slobodne termine za preglede i pretrage u svim bolnicama koje će obiteljski liječnik vidjeti u svom računalu, te će "klikom" pacijenta naručiti za prvi mogući termin na željenu pretragu. Pacijent dobiva papirnatu potvrdu s datumom, vremenom i mjestom za pretragu.

"Do kraja ove godine u cijeloj će Hrvatskoj krenuti e-recept, e-naručivanje te elektronički karton. U općoj medicini e-karton postoji već gotovo dvije godine. Novost je da će e-karton sa zdravstvenim podacima pacijenata biti na centralnom serveru HZZO-a, pa će biti dostupni i bolničkim specijalistima, što će podići kvalitetu zdravstvene zaštite", kazao je Strizrep za Večernjak.

E-karton bit će posve dostupan specijalistima, ali i liječnicima u hitnoj medicini na terenu. Ljekarniku će jedini dostupan podatak biti e-recept, izabrani doktor imat će, naravno, pravo uvida u sve zdravstvene podatke svojih pacijenata, a inženjer u laboratoriju moći će vidjeti samo e-uputnicu.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti