Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda

Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda

Umjetna sladila ne povećavaju rizik od prijevremenog poroda
  • Objavljeno: Utorak, 29.01.2013.
  • Broj pregleda: 416
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Renomirani znanstveni časopis  Journal of Family Planning and Reproductive Health Care nedavno je objavio članak u kojem je razmatrana moguća veza između konzumacije umjetnih sladila i nepovoljnih  ishoda u trudnoći, posebice prijevremenog poroda i niske porođajne težine. Autor članka,  dr. Carlo La Vechia s Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu, proučio je podatke iz norveške studije (Englund - Ogge) iz 2012.godine te podatke iz danske  studije (Halldorsson) iz 2010. Zaključio je da nema dokaza da pića s umjetnim sladilima, koja su odobrena za korištenje, mogu utjecati na prijevremeni porod.

Isti zaključak donijela je i Europska Agencija za sigurnost hrane (EFSA). Nakon što je proučila rezultate Halldorsson studije , EFSA je 2011. zaključila da Halldorsson studija nije dokazala uzročno posljedičnu vezu između konzumacije pića s umjetnim sladilima i preuranjenog poroda.

U planiranju obitelji jedan od najvažnijih dijelova je kako da trudnoća prođe najbolje za majku i novorođenče, stoga je svaka informacija o pravilnoj prehrani i svemu što se smije i ne smije unositi za vrijeme trudnoće vrlo korisno za buduću majku.

Mogući odnosi između umjetnih sladila i nepovoljnih ishoda u trudnoći, osobito prijevremenog poroda i niske porođajne težine, nedavno su postali od velikog interesa, s obzirom na raširenu uporabu sladila i učestalost prijevremenih poroda, posebice u razvijenim zemljama.

Imajući to na umu,  8. siječnja 2013., Europska  agencija za sigurnost hrane objavila je privremeno znanstveno mišljenje o sigurnosti umjetnog sladila  aspartama. U priopćenju EFSA-e se navodi: "U ovoj ponovljenoj procjeni sigurnosti aspartma, znanstveni stručnjaci EFSA-e proučili su sve dostupne informacije o aspartamu i njegovim produktima razgradnje primjenjujući detaljnu i metodičku analizu te zaključili da ne postoji opasnost za potrošače pri trenutnim razinama korištenja. Prihvatljivi dnevni unos (ADI) za aspartam  se smatra siguran za opću populaciju i unos aspartama je ispod granica prihvatljivog dnevnog unosa."

Ponovna procjena sigurnosti aspartama je dio procesa ponovne procjene svih aditiva koju je Europska komisija je zatražila od EFSA-e i koja treba biti provedena do 2020. godine.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti