Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vegetarijanci imaju manji mozak

Vegetarijanci imaju manji mozak

Vegetarijanci imaju manji mozak
  • Objavljeno: Utorak, 16.09.2008.
  • Broj pregleda: 710
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vegani i vegetarijanci su najugroženija skupina jer su najbolji izvor vitamina B12 meso, posebno jetra, mlijeko i riba.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju i upalne procese živčanog sustava. Ekstrakti kvasca među rjeđim su vegetarijanskim namirnicama koje nude dobru razinu vitamina.

Vezu su otkrili na Sveučilištu Oxford tijekom testiranja memorije i snimanja mozga 107 osoba u dobi od 61 do 87 godina.

Kad su volonteri nakon pet godina opet testirani, oni s najmanjom razinom vitamina B12 imali su i najviše šansi da imaju smanjeni mozak. To je potvrdilo ranije istraživanje koje je ukazivalo na vezu između atrofije mozga i razine B12.

Pretjerivanje s alkoholom

Snimke mozga više od 1800 osoba pokazale su da osobe koje ispijaju 14 ili više alkoholnih pića na tjedan imaju 1,6% smanjenje mozga za razliku od onih koji preferiraju tople napitke.

To ne čudi jer otprije je poznato da zloupotreba alkohola djeluje štetno na razinu B12 u organizmu. Posebno su ugrožene žene u sedamdesetim godinama. A pivo čini više štete od vina.

Istraživači su ustanovili da je hipokampus dio mozga koji odgovoran za memoriju 10% manji kod pivopija nego kod onih koji pretjeruju s vinom.

Debljina

I debljina utječe na gubitak moždanih stanica, otkrio je to švedski tim znanstvenika. Snimke mozga oko 300 žena pokazuju da one sa smanjenim mozgom imaju prosječni indeks tjelesne mase 27, a sa svakim povećanjem BMI (Indeks tjelesne mase) gubitak volumena mozga povećava se za 13 do 16%.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti