Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Velika stražnjica i bedra osiguravaju duži život

Velika stražnjica i bedra osiguravaju duži život

Velika stražnjica i bedra osiguravaju duži život
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.10.2010.
  • Broj pregleda: 2.371
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaše osiguranje za dugovječnost bi mogla biti velika stražnjica i velika bedra.

Previše abdominalnih masnih stanica čini se da povećava rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, dok nakupljanje istih oko stražnjice i gornjih dijelova nogu izgleda da smanjuje razvoj istih.

Tako su Michael Jensen iz Mayo klinike u Minnesoti i kolege odlučili prepisati posebnu prehranu skupini muškaraca i žena tijekom osam tjedana, kako bi vidjeli kako razina masnih stanica raste u njihovim tijelima.

Mjerili su im razinu tjelesnih masnih stanica prije i poslije istraživanja, a rezultat toga je da je prehrana u prosjeku rezultirala sa skoro 3 kilograma dodatnih masnih stanica u gornjem dijelu tijela te s 1,5 kilograma dodatnih masnih stanica u donjem dijelu tijela.

No, tu je bila i upečatljiva razlika u tome što su masne stanice oko želudca i srca rasle slično u veličini, ali ne i po broju proizvodnje proteina koji sintetiziraju masnoću.

Obrnuto je vrijedilo za bedrene masne stanice, koje su porasle u broju, ali se nisu povećavali u obujmu.

Jensen je rekao kako rezultati izazivaju koncept da broj masnih stanica u tijelu ostaje stabilan kod odraslih osoba.

Oni također podržavaju ideju da povećan kapacitet za proizvodnju masnih stanica donjeg dijela tijela stvara neki oblik zaštite za gornji dio tijela i potencijalno pomaže u sprječavanju bolesti.

Najnovija saznanja pomažu objasniti prednosti ako imate kruškolik oblik tijela.

U budućnosti, lijekovi koji mijenjaju način na koji se pohranjuju masne stanice oko tijela, mogli bi se koristiti u borbi protiv srčanih i drugih bolesti.

Prošlogodišnje dansko istraživanje na 3.000 ljudi pokazalo je kako muškarci i žene koji imaju bedra u opsegu šira od 60 centimetara imaju manji rizik od razvoja bolesti srca.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti