Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin D u borbi protiv bolesti

Vitamin D u borbi protiv bolesti

Vitamin D u borbi protiv bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.02.2013.
  • Broj pregleda: 2.232
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Većina ljudi tijekom zimskih mjeseci izbjegava fizičke aktivnosti u prirodi. Ovo izbjegavanje hladnog zraka znači i izbjegavanje sunčeve svjetlosti.

I dok nestrpljivo čekate proljeće, vašem tijelu sve više nedostaje jedan važan vitamin kojeg sadrži mali broj namirnica.

Vitamin D je poznat i kao vitamin sunca jer se stvara u tijelu tijekom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Potrebnu količinu vitamina D je teško dobiti putem prehrane, stoga je izlaganje suncu od velike važnosti. Odlična vijest je da u prirodi možete biti u potpunosti odjeveni, a vaše tijelo će i dalje proizvoditi vitamin D.

Zašto je vitamin D važan?

Pomaže tijelu da apsorbira kalcij iz hrane i suplemenata, a kalcij je neophodan za očuvanje zdravlja kostiju. Vitamin D igra važnu ulogu u slanju moždanih signala svim dijelovima tijela i jača imunitet.

Daljnja istraživanja su potrebna, ali su znanstvenici dokazali da vitamin D smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti.

Alzheimerova bolesti

Američki znanstvenici su dokazali da omega 3 masne kiseline i vitamin D djeluju protuupalno i smanjuju nakupljanje plaka u mozgu, koji je jedan od vodećih uzročnika Alzheimerove bolesti,

Dijabetes

Svakodnevno uzimanje vitamina D putem suplemenata smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 1 za čak 50%.

Rak dojke

Znanstvenici su ustanovili da žene koje redovito uzimaju vitamin D, naročito tijekom menopauze, imaju čak 3 puta manji rizik od nastanka raka dojke.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti