Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin D za bolje zdravlje

Vitamin D za bolje zdravlje

Vitamin D za bolje zdravlje
  • Objavljeno: Petak, 19.07.2013.
  • Broj pregleda: 38
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Starije osobe, koje pate od manjka vitamina D, mogu osjećati poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je penjanje uz stepenice ili oblačenje.

Prethodna istraživanja su pokazala da čak 90% starijih osoba pati od manjka vitamina D u tijelu. Najbolji izvor vitamina D je sunce, ali ga možemo pronaći i u nekim prehrambenim proizvodima.

Važan je za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Manjak vitamina D može uzrokovati smanjenje koštane mase, osteoporozu, slabost mišića i frakture kostiju.

U ovom istraživanju znanstvenika iz Nizozemske je sudjelovalo 1300 osoba u dobi od 55 do 88 godina. Sudionicima su mjerili razinu vitamina D. Oni su ispunjavali anketu koja je sadržavala pitanja o životnim navikama i sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti, kao što je ustajanje sa stolca, oblačenje i pospremanje.

Osobe s najmanjom razinom vitamina D u tijelu su za 1.7 puta više imale poteškoća s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ističu da manjak vitamina D može uzrokovati još veći broj poteškoća u kretanju.

"Starije osobe s manjkom vitamina D u tijelu imaju veći rizik od nastanka različitih poteškoća u kretanju", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Evelien Sohl.

Rezultati istraživanja upućuju da starije osobe s manjkom vitamina D u tijelu imaju poteškoća kod samostalnog življenja i obavljanja svakodnevnih obveza, kao i veću vjerojatnost da će se o njima morati brinuti medicinsko osoblje i bližnji.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti