Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamini poništavaju učinke vježbanja

Vitamini poništavaju učinke vježbanja

Vitamini poništavaju učinke vježbanja
  • Objavljeno: Srijeda, 13.05.2009.
  • Broj pregleda: 1.372
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uzimanje vitamina nakon vježbanja može umanjiti učinke tjelovježbe, sugeriraju rezultati njemačkog istraživanja. Naime, neki stručnjaci zagovaraju uzimanje antioksidansa poput vitamina C i E kako bi se tijelo zaštitilo od štetnih kemijskih nusprodukata koji nastaju dok vježbate, prenosi BBC.

No, njemački znanstvenici vjeruju da su ti "slobodni radikali" zapravo korisni, čak i u zaštiti od dijabetesa pa njihovo uklanjanje antioksidansima zapravo ispada štetno.

Vjeruje se da vitamini antioksidansi pomažu u prevenciji oštećenja tkiva koje se naziva "oksidativni stres" tako što eliminiraju te slobodne radikale koji taj stres uzrokuju.

Ta oštećenja neka su istraživanja povezala s ozbiljnim bolestima poput raka i srčanih oboljenja, no dr. Michael Ristow sa sveučilišta u Jeni i njegov tim pokazali su da slobodni radikali zapravo imaju pozitivan učinak na organizam jer povećavaju osjetljivost na inzulin. Upravo taj učinak blokiraju vitamini antioksidansi.

- Antioksidansi štite stanice od oštećenja i stoga pomažu smanjiti rizik od nekih bolesti poput raka, no ne treba ih konzumirati redovito u velikim dozama jer mogu negativno utjecati na vaše tijelo. Ako se hranite zdravo i raznoliko, unosite dovoljno nutrijenata i ne izlažete se riziku konzumiranja prevelikih količina antioksidansa koje vam mogu naštetiti - objašnjava dr. Elisabeth Weichselbaum iz Britanske nutricionističke zaklade.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti