Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vježbe disanja za astmu

Vježbe disanja za astmu

Vježbe disanja za astmu
  • Objavljeno: Petak, 12.12.2008.
  • Broj pregleda: 3.109
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opisano je u studiji da takav pristup poboljšava kvalitetu života i smanjuje razinu stresa, objavljeno je na stranicama Health Daya.

I dok vježbe disanja za astmu mogu poboljšati kvalitetu života pacijenata, one ne smanjuju potrebu za inhalacijama, prema istraživanju koje je provedeno u Škotskoj.

Studija s University of Aberdeen uključila je gotovo 200 odraslih osoba koje su liječene zbog blage do umjerene astme. Oko njih pola (njih 94) provodili su i vježbe disanja tri puta na tjedan zajedno sa fizioterapeutom, a ostali su primali informacije i savjete o svojoj bolesti.

Nakon jednog mjeseca, obje su skupine pokazale poboljšanje u kvaliteti života. Ali nakon 6 mjeseci, pacijenti koji su bili u skupini koja je provodila vježbe disanja bili su puno manje aksiozni i depresivni, i bili su skloniji boljoj kontroli svoje astme u odnosu prema onima koji su bili u skupini koja je primala informacije i savjete.

Studija je objavljeno u časopisu «Thorax».

Prethodna su istraživanja upućivala na ato da je izraženost simptoma koje osjećaju pacijenti s astmom povezana sa stupnjem kontrole koju osjećaju nad svojim životima, istaknuli su istraživači.

I dok ova studija upućuje na to da vježbe disanja mogu imati pozitivne učinke kod pacijenata s blagom ili umjerenom astmom koja nije dobro kontrolirana, pacijenti ne smiju zamijeniti spomenute vježbe za lijekove za astmu, dodali su istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

 

Komentari

Najčitanije zanimljivosti