Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Začini koji sprječavaju rak

Začini koji sprječavaju rak

Začini koji sprječavaju rak
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.05.2010.
  • Broj pregleda: 2.508
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Začini ne služe samo za bolji okus jelima, oni također mogu spriječiti nastanak raka!

Istraživači izvješćuju da dodavanjem određenih začina u meso prije nego li ih bacite na roštilj, možete smanjiti rizik nastanka raka. Meso, koje je prženo, sadrži male količine heterocikličkih amina, odnosno kancerogenih spojeva. Heterociklički amini povećavaju rizik nastanka raka debelog crijeva, želuca, pluća, dojke, prostate te gušterače.

Kim, galangal, korijandar, kineski đumbir, ružmarin i kurkuma su začini koji sadrže prirodne oksidanse te smanjuju razinu kancerogenih tvari za čak 40%. Najbolji učinak je pokazao ružmarin jer on, od svih začina, u sebi sadrži najveću količinu antioksidativnih svojstava.

Znanstvenici planiraju nastaviti istraživanje kako bi otkrili koje još marinade mogu smanjiti količinu heterocikličkih amina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti