Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zagađenje smanjuje mačizam

Zagađenje smanjuje mačizam

Zagađenje smanjuje mačizam
  • Objavljeno: Srijeda, 25.11.2009.
  • Broj pregleda: 560
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dječaci koji su u maternici bili izloženi visokim razinama često upotrebljavanih kemikalija rijeđe se igraju sa igračkama tipičnim za dečke, kao što su kamiončići i rijeđe sudjeluju u tučnjavama.

Britanski znanstvenici s Medicinskog centra Sveučilišta Rochester istraživali su učinke izloženosti dvjema često upotrebljavanim kemikalijama poznatima pod nazivom phtalati, a koje se često upotrebljavaju u različitim vrstama plastike.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 145 predškolske djece pokazalo je da sinovi majki koje su imale visoke razine ovih kemikalija u urinu prije rođenja djeteta manje uživaju u grubim igrama i nestašlucima.

Phtalati su kemikalije koje imaju anti-androgeni učinak i stručnjaci su često izražavali zabrinutost zbog toga jer smatraju da izloženost tim kemikalijama za vrijeme boravka u maternici može utjecati na razvoj muškog mozga.

Autorica ovog istraživanja dr. Shanna Swan, profesorica porodiljstva i ginekologije na spomenutom sveučilištu, komentirala je: "Naši rezultate još treba potvrditi, no već sada se može reći da su intrigantni."

"Ne samo da smo da su u skladu sa prijašnjim istraživanjem koje je otkrilo da phtalati utječu na razvoj muških spolnih organa, već su i u skladu sa trenutnim spoznajama o načinu na koji spolni hormoni utječu na razlike među spolovima u mozgu, te stoga i na samo ponašanje," objasnila je.

Stručnjaci smatraju da rezultati ovog istraživanja, objavljeni u stručnom medicinskom časopisu Journal of Andrology imaju 'potencijalno dubok' značaj.

Phtalati povećavaju fleksibilnost i trajnost mnogih plastičnih proizvoda, uključujući i dječje igračke, medicinska pomagala, tekstile i razne ambalaže.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti