Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto ne treba preskakati doručak?

Zašto ne treba preskakati doručak?

Zašto ne treba preskakati doručak?
  • Objavljeno: Petak, 19.10.2012.
  • Broj pregleda: 2.286
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Skeniranjem mozga su britanski znanstvenici ustanovili da preskakanje doručka potiče žudnju za masnom hranom kasnije u toku dana.

U istraživanju je sudjelovala 21 osoba koje su bile zdrave tjelesne mase. Sudionici su  prvi dan jeli kvalitetan i obilan doručak koji je sadržavao 730 kalorija, a drugi dan nisu uopće doručkovali.

Svaki dan su im prikazivali slike visokokalorične i niskokalorične hrane. Sudionici su prvog dana pokazali malu zainteresiranost za visokokaloričnu hranu jer su jeli obilan doručak, a skeniranje mozga je pokazalo da je dio mozga, koji je odgovoran za stvaranje žudnje za hranom, bio manje aktivan.

S druge strane, sudionici su drugog dana, kada nisu doručkovali, pokazali znatno veću zainteresiranost za kaloričnu hranu, a skeniranje mozga je pokazalo da je dio mozga koji je odgovaran za stvaranje žudnje za hranom bio izrazito aktivan.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Neuroscience, a voditelj istraživanja dr. Tony Goldstone je izjavio kako "rezultati skeniranja potvrđuju da je doručak važan obrok u danu te da njegovo preskakanje može povećati rizik od nastanka pretilosti."

Sudionici ovog istraživanja su onog dana, kada nisu doručkovali, unijeli u prosjeku 5 puta više kalorija, u odnosu na dan kada su doručkovali.

Doručak regulira razinu šećera u krvi, opskrbljuje tijelo potrebnom energijom te sprječava nastanak žudnje za grickalicama i kaloričnom hranom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti