Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto trebate smanjiti unos soli?

Zašto trebate smanjiti unos soli?

Zašto trebate smanjiti unos soli?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.03.2013.
  • Broj pregleda: 1.076
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Čak 3/4 od ukupnog unosa soli ne unosimo svjesno, odnosno soljenjem hrane. Sol se krije u raznim namirnicama, kao što su polugotova i gotova jela, mesne prerađevine i razne grickalice.

Prekomjeran unos soli može uzrokovati nastanak autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, astma i ekcem. Autoimune bolesti nastaju kada imunološki sustav počinje napadati samog sebe.

Stručni tim iz Njemačke je proveo istraživanje na laboratorijskim miševima. Rezultati su pokazali da miševi koji su hranjeni namirnicama s visokim udjelom soli imaju veći rizik od nastanka kronične upale u tijelu, koja potiče stvaranje autoimunih bolesti.

Prof. Ralf Linker je izjavio kako "rezultati ovog istraživanja su još jedan dokaz koji upućuje da je prekomjeran unos soli štetan i da može uzrokovati niz bolesti."

Multipla skleroza je bolest živčanog sustava koja nastaje kada tijelo ovojnicu mozga mijelin zamijeni za strano tijelo i počinje ju napadati. Tada dolazi do kronične upale središnjeg živčanog sustava, oštećenja ovojnice i živaca.

Pretjerana razina soli u tijelu može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca, moždani i srčani udar. Također može utjecati na izgled, uzrokovati nadutost, naoticanje i podočnjake.

Preporučena dnevna vrijednost unosa soli je oko 1500mg. Stručnjaci ističu da ljudi čak 75% ukupnog unosa ne unose samim soljenjem hrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti