Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo ulje sezama?

Zašto volimo ulje sezama?

Zašto volimo ulje sezama?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.01.2015.
  • Broj pregleda: 182
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zbog moćnih ljekovitih svojstava sezamovo ulje se koristi više od 5000 godina. To je jedno od najhranjivijih vrsta ulja poznatih čovjeku.

Sezamovo ulje donosi brojne prednosti za zdravlje, a dobra vijest je da ga znanstvenici pomno proučavaju kako bi otkrili krije li sezamovo ulje još ljekovitih svojstava.

Za zdravlje usne šupljine

Jedna od najznačajnijih prednosti sezamovog ulja, ali i sezamovih sjemenki, jest smanjenje razine plaka u ustima i poboljšanje zdravlja usne šupljine. Ako ćete sezamovim uljem ispirati usta, vaši zubi će biti manje kvarljivi, ali i bjelji. Jednim istraživanjem se pokazalo da se ispiranjem usta sezamovim uljem smanjuje razina bakterija na zubima i u slini.

Provjerite što trebate znati o sezamovim sjemenkama!

Pospješuje zdravlje srca

Antioksidacijska i protuupalna svojstva sezamola, glavnog sastojka sezama, mogu smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Sezamovo ulje će spriječiti nakupljanje plaka na arterijama i stvaranje krvnih ugrušaka. Krvne žile će učiniti fleksibilnijima i pospješit će cirkulaciju krvi, što će olakšati rad srca.

Pospješuje zdravlje kostiju

Sezamovo ulje sadrži cink, mineral koji povećava gustoću kostiju i cjelokupno zdravlje kostiju. Jednim istraživanjem se pokazalo da manjak cinka u tijelu može povećati rizik od nastanka osteoporoze na području kukova i kralježnica. Sezamovo ulje je odličan izvor kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti