Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdrava prehrana iz špilje

Zdrava prehrana iz špilje

Zdrava prehrana iz špilje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.12.2009.
  • Broj pregleda: 605
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da je drevna prehrana lovaca i sakupljača iz razdoblja paleolitika dobra za srce.
Istraživači sa Sveučilišta California u San Franciscu proveli su malo istraživanje u kojem je sudjelovalo devet zdravih dobrovoljaca koji su uglavnom vodili u naše vrijeme vrlo popularan „sjedilački" način života.

Sudionici su se deset dana hranili tradicionalnom prehranom lovaca i sakupljača iz paleolitika koja se sastojala od suhog mesa, voća, povrća i oraha.

U članku objavljenom u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, istraživači su napisali da takva prehrana „poboljšava krvni tlak i toleranciju glukoze" te da snižava kolesterol.

Victoria Taylor, nutricionistica u Britanskoj zakladi za zdravlje srca rekla je kako su učinci na zdravlje spomenutog načina prehrane najvjerojatnije povezani sa smanjenom konzumacijom zasićenih masnih kiselina i soli, te s povećanom konzumacijom voća i povrća.

„Ljude treba potaknuti da se odluče na takvu prehranu, no samo kao dio zdrave uravnotežene prehrane, kako bi dobili sve potrebne prehrambene sastojke", rekla je.
Stručnjaci su na kraju zaključili i da se zdravog stila života „ treba ddržati cijeli život, a ne samo nekoliko tjedana".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti