Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdrave navike u mladosti povezane s boljom razinom kolesterola u odrasloj dobi

Zdrave navike u mladosti povezane s boljom razinom kolesterola u odrasloj dobi

Zdrave navike u mladosti povezane s boljom razinom kolesterola u odrasloj dobi
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.01.2011.
  • Broj pregleda: 934
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje povezuje razinu kolesterola kod mladih osoba s promjenama u načinu života koje nastaju između djetinjstva i odrasle dobi.

Prethodna istraživanja su pratila da li razina masnoće u krvi, kao što je razina kolesterola i triglicerida, ostaje stalna od djetinjstva do odrasle dobi.

„Iako su ova prethodna istraživanja pokazala kako razine iz mladosti koreliraju dobro s odraslim razinama, također su pokazala kako značajan dio mladih s visoko rizičnim razinama neće imati visoko rizične razine u odrasloj dobi, te da je značajan dio odraslih osoba s visoko rizičnim razinama u mladosti imao normalnu razinu," objašnjavaju autori istraživanja, a prenosi USNews.

Za ovo najnovije istraživanje, Costan G. Magnussen i kolege sa Sveučilišta u Tasmaniji, pratili su razinu kolesterola i triglicerida kod 539 ljudi, kako u njihovom djetinjstvu tako i u odrasloj dobi. Razine su mjerene u 1985. godini, kada su sudionici bili u dobi od devet, dvanaest ili petnaest godina te opet između 2004. i 2006. godine, kada su bili između dvadesetih i tridesetih godina.

„Korištenjem utvrđenih značajki, otkrili smo kako značajan udio osoba s visoko rizičnom razinom lipida u krvi te razinom lipoproteina na samom početku istraživanja, na kasnijim pregledima više nije imao visoko rizične razine." A oni koji su i dalje imali visoke razine, imali su veću vjerojatnost da su dobili na količini tjelesne masnoće te da su počeli ili nastavili pušiti.

Oni koji su prešli iz niskog rizika u djetinjstvu na visoki rizik u odrasloj dobi, također su imali veću vjerojatnost da su stekli više tjelesne masnoće te da su u slabijoj kondiciji.

„Naša otkrića su važna iz dva razloga. Prvo, ona sugeriraju kako korisne promjene u promjenjivim rizičnim čimbenicima (pušenje i masnoća), u vremenu između mlade i odrasle dobi, imaju potencijal za promjenu kod onih s visoko rizičnom razinom lipida u krvi i lipoproteina u mladosti pa sve do nisko rizične razine u odrasloj dobi," zaključuju Magnussen i kolege.

„A drugo, oni naglašavaju kako su preventivni programi usmjereni na one koji nemaju visoko rizične razine lipida u krvi i lipoproteina u mladosti, jednako važni ako se misli smanjiti udio odraslih osoba s visoko rizičnim razinama."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti