Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Željezo i cink ublažavaju PMS

Željezo i cink ublažavaju PMS

Željezo i cink ublažavaju PMS
  • Objavljeno: Srijeda, 27.02.2013.
  • Broj pregleda: 1.040
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnoge žene se prije početka menstruacije osjećaju naduto, razdražljivo i depresivno. Ovo su najčešći simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS), a američki znanstvenici tvrde da ih željezo i cink mogu ublažiti.

U istraživanju, koje je trajalo 10 godina, je sudjelovalo 3000 žena u dobi od 25 do 42 godine. Znanstvenici su proučavali njihove prehrambene navike.

Rezultati su pokazali da žene koje su svakodnevno uzimale 20 miligrama željeza imaju za čak 35% smanjene simptome PMS - a.

PMS predstavlja problem velikom broju žena. Simptomi PMS - a mogu varirati, od fizičkih do emocionalnih. Tako brojne žene osjećaju pojačanu osjetljivost grudi, žudnju za hranom, pojačani umor i nagle promjene raspoloženja.

"Rezultati istraživanja su nas iznenadili jer nikada nismo pomislili da željezo može biti toliko učinkovit u ublažavanju simptoma PMS - a", izjavila je prof. Elizabeth Bertone-Johnson.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology, ističu da je željezo važan dio prehrane.

Osim željeza, učinkovit se pokazao i cink. Naime, žene koje su uzimale najmanje 15 miligrama cinka dnevno također osjećaju smanjenje simptoma PMS - a. Nažalost, jedino se suplement cinka pokazao učinkovitim.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti