Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Žene i mirisi tijela

Žene i mirisi tijela

Žene i mirisi tijela
  • Objavljeno: Utorak, 21.04.2009.
  • Broj pregleda: 1.493
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje uz Monnel Center je pronašlo da je teško blokirati žensku svjesnost o tjelesnim mirisima, ali u isto vrijeme, to isto je vrlo lako izvesti kod muškaraca.

U navedenoj studiji, od muškaraca i žena je zatraženo da ocijene izraženost mirisa ispod pazuha – i same i pomiješane s različitim drugim mirisima.

Istraživači su htjeli istražiti koliko izraženo neki mirisi mogu blokirati tjelesni miris ispod pazuha putem metode poznate kao unakrsna adaptacija – kada se nos prilagodi jednom mirisu i potom postane manje osjetljiv i na drugi miris.

Rezultati su pokazali da kada su mirisali pojedinačno, mirisi ispod pazuha su bili istog intenziteta i muškarcima i ženama. No kada je dodan još jedan miris, samo 2 od 32 mirisa je uspješno blokiralo miris ispod pazuha kada su ih žene mirisale. Ali 19 mirisa je značajno smanjilo izraženost tjelesnih mirisa kod muškaraca.

„Muškarci i žene se razlikuju u tome kako doživljavaju tjelesne mirise i kod istog i kod suprotnog spola“, izjavio je ko-autor studije George Preti s Monell Medical Center. „Žene su svjesnije tjelesnih mirisa i čini se da one i bolje određuju razlike u kvaliteti mirisa.“

Znanstvenici misle da bi žene mogle biti bolje prilagođene otkrivanju biološki važnih informacija u znoju što bi ih moglo voditi u izabiru partnera.

Ne samo da žene imaju bolji osjet mirisa od muškaraca već je i muške mirise teže blokirati od ženskih. I dok se tjelesni mirisi ispod pazuha nisu razlikovali u tome koliko su izraženi, samo 19% mirisa je uspješno smanjilo jačinu muškog tjelesnog mirisa, dok je više od 50% smanjilo intenzitet ženskih tjelesnih mirisa.

Studija je objavljena on line u časopisu „Flavour and Fragrance Journal“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Čarolija okusa na vašem blagdanskom stolu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti