Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zgodan partner nas čini privlačnijima

Zgodan partner nas čini privlačnijima

Zgodan partner nas čini privlačnijima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.03.2010.
  • Broj pregleda: 565
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Želite li biti privlačnije, zaboravite na trendi krpice, skupe štikle i bijesne automobile i nađite zgodnog muškarca. Može i prijatelja, uostalom - tko će znati? Naime, privlačan partner bit će dovoljan razlog da u očima drugih i sami postanete poželjniji, barem je tako pokazalo novo istraživanje.

Kako bi došli od tog saznanja, znanstvenici su pred 30 volontera i jednako toliko volonterki stavili fotografije 36 žena i 36 muškaraca čiju je privlačnost trebalo ocijeniti. Zatim su im pokazali fotografije 144 muškarca i žene koji su prikazani u paru, s tim da su trebali procijeniti koliko im se poželjnom čini dugoročna veza s pripadnikom suprotnog spola na toj fotografiji. Pokazalo se da je i muškarcima i ženama osoba na fotografija bila privlačnija ukoliko se nalazila u društvu atraktivne osobe.

'Iako su trebali ocijeniti potencijalnog partnera na svakoj fotografiji, ispitanici su ipak određeno vrijeme proveli gledajući i partnera te osobe', rekla je Jessica Yorzinski, evolucijski biolog sa Sveučilišta u Kaliforniji.

I dok su muškarci bili više zainteresirani za atraktivne žene bez obzira na to kako izgledali njihovi partneri, ženama su zgodni muškarci bili manje zanimljivi ako su bili u društvu manje privlačne žene. Tome je razlog vjerojatno to što su žene, za razliku od muškaraca, puno izbirljivije kad se o potencijalnim partnerima radi. 'Muškarci možda samo pokazuju veće zanimanje za sve potencijale partnerice i puno manje su izbirljivi', vjeruje Yorzinski.

Znanstvenici naglašavaju da su se u ovom istraživanju usredotočili isključivo na privlačnost partera te da bi se buduća istraživanja mogla baviti i drugim aspektima koji utječu na požudu, uključujući osobnost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti