Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znanstvenici otkrili gene koji određuju našu visinu

Znanstvenici otkrili gene koji određuju našu visinu

Znanstvenici otkrili gene koji određuju našu visinu
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.10.2010.
  • Broj pregleda: 1.553
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici otkrili gene koji pomažu objasniti zašto neki ljudi rastu kao „gljive poslije kiše", a nekima to nikako ne uspijeva (makar stajali na kiši).

Dok je pretilost uzrokovana mješavinom genetskih i okolišnih čimbenika, oko 80 posto varijacija u ljudskoj visini je određeno genima.

No sada su istraživači identificirali stotine mutacije koje su odgovorne za oko 10 posto naslijeđenih razlika u visini.

Voditelj istraživanja, profesor Joel Hirschhorn s Harvardskog Fakulteta medicine nam objašnjava: „Visina očito ima puno veze s genetikom, niži roditelji imaju tendenciju imati nižu djecu, a viši roditelji imaju tendenciju imati višu djecu."

„Ovaj rad je do danas najveći korak naprijed u razumijevanju koja je genetska varijanta odgovorna za razlike u visini među ljudima."

Za istraživanje je prikupljeno milijun dijelova genetskih podataka od više od 180.000 osoba iz SAD-a, Kanade, Europe i Australije.

Pronašli su stotine varijanti povezanih s visinom koji se nalaze na barem 180 različitih mjesta u ljudskom genomu.

Ove mutacije okupljaju se dosljedno oko gena od najmanje šest različitih bioloških putova, mnogi od njih su u blizini onih za koje se već zna da su uključeni u sindrom skeletnog rasta.

Koautor istraživač profesor Timothy Frayling sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji, je zaključio: „Znamo da je oko 80 posto naše visine uvjetovano našim genima, a za sve ostalo su odgovorni okolišni čimbenici, kao što su prehrana i infekcije u djetinjstvu, koje su izrazito smanjene u posljednjih sto godina, što znači da smo i zato viši."

„Nadamo se da će naši rezultati pomoći rasvijetliti neke razvojne probleme, a neke od gena koje smo otkrili također se preklapaju s povećanim rizikom od razvoja raka do kojeg dolazi zbog stanične diobe."

Komentari

Najčitanije zanimljivosti