Annatto

Annatto

Annatto
  • Objavljeno: Subota, 22.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Bixa orellana

Porodica: Bixaceae

Ostali nazivi: annatta, annato, annotta, orellana, orlean, orleana

Opis

Annatto je ekstrakt vanjskog sloja sjemenki tropskog grma Bixa. Grm se počeo uzgajati na području Srednje Amerike i Kariba. Nakon otkrića Amerike, grm se počinje uzgajati i na području Europe.

Zbog egzotičnog i atraktivnog izgleda, ovaj grm se često koristi i kao ukras u vrtovima. Annatto se najčešće koristi kao začin i bojilo. Zbog svoje egzotične crvene boje često se koristi kao bojilo za hranu, kozmetičke proizvode i tkaninu. Okus annatta je najsličniji okusu muškatnog oraščića, slatkast i papren.

Plodovi su crvene boje, srcolikog oblika i bodljikave kore. Kada se plodovi otvore, u njima možete pronaći oko 50 sjemenki. Sjemenke su crvene boje, trokutastog oblika i veličine od 3 do 5 mm. Sjemenke se mogu koristiti cijele ili pak  samljevene.

Priprema i pohrana

Annatto sjemenke treba oprati i osušiti odvojeno od ploda u kojem se sjemenke nalaze.  Annatto sjemenke treba čuvati na mračnom mjestu i u dobro zatvorenoj posudi.

Priprema jela

Sjemenke se mogu dodati izravnu u tekućinu u kojoj se kuha hrana. Odličan je za bojanje tjestenine, riže i raznih umaka. U proizvodnji hrane, annatto se često koristi za bojanje mliječnih proizvoda. Također je uobičajeno da se sjemenke prže na ulju, najbolje u pokrivenoj tavi, jer vruće sjemenke mogu početi iskakati iz tave.

Ljekovita svojstva

Annatto se koristio za kontroliranje groznice i bubrežnih bolesti. U današnje vrijeme se najviše koristi u bojanju medicinskih pomagala kao što su flasteri ili ljekovite kreme i masti. Na području Indije, annatto se koristi za sprječavanje ugriza kukaca.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije