Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nutritivne alergije u porastu

  • Objavljeno: 05.10.2011.
  • Izmjena: 22.07.2015.

Nutritivne alergije u porastu

Koprivnjače

Pojam koprivnjače potječe još iz vremena Hipokrata, da bi od 18. stoljeća bio u službenoj upotrebi i kao dijagnoza.

Pojam koprivnjače potječe još iz vremena Hipokrata, da bi od 18. stoljeća bio u službenoj upotrebi i kao dijagnoza. Nakon toga vremena postupno i mukotrpno usavršavani su dijagnostički i terapijski postupci, iako još treba puno rada i istraživanja da bi se postiglo gotovo potpuno savršenstvo.

Uz alergijske reakcije na lijekove, najčešće su one na alergene iz hrane. Kliničke slike variraju, pa se kao simptom može javiti:

  • samo koprivnjača
  • kombinacija koprivnjače i edema sluznica uz dišne tegobe
  • samo edem sluznica
  • samo probavni simptomi (koji će u nastavku biti navedeni i zahvaćaju cijeli probavni sustav)
  • anafilaktički šok, relativno rijedak kod alergena iz hrane (prema svjetskim statistikama javlja se kod oko 0,4 posto populacije, blaže je izražen nego šok izazvan lijekom ili ubodom kukaca)
  • kombinacija svih navedenih simptoma.

Iako su alergijske reakcije na lijekove najčešće, otprilike 50 posto osoba s koprivnjačom ili edemom sluznice u dermatološko-alergološku ambulantu javilo se zbog nekih alergena iz hrane. Simptomi su obično akutni i nastupe 30 - 90 minuta nakon uzimanja određene hrane, a rijetko nakon nekoliko sati ili dana. Bolesnik obično može navesti hranu na koju sumnja.

Osobe koje imaju samo probavne simptome ne javljaju se u našu ambulantu, nego obično u gastroenterološku, gdje često ne dobiju dijagnozu zbog vrlo širokog raspona diferencijalne dijagnostike. To je jedan od razloga što se godinama povlače pod dijagnozom nerazjašnjene gastrointestinalne bolesti, iako oko 20 - 45 posto bolesnika u svijetu za svoje tegobe okrivljuje upravo hranu. Dokazana pojavnost iznosi oko jedan do četiri posto svjetske populacije, iako su podaci prilično nepouzdani.

Tagovi:

Komentari

Trenutno nema komentara

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli komentirali sadržaj.

    Najnovije

    Najčitanije

    
    Zatvori oglas