Amchur

Amchur

Amchur
  • Objavljeno: Subota, 15.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Mangifera indica

Porodica: Anacardiaceae

Ostali nazivi: amchoor, aamchur, mango, manguey.

Opis

To je zimzeleno tropsko stablo čija visina može biti između 10 i 40 m. Deblo je sivo smeđe boje, listovi su tamnozeleni i sjajni, a cvjetovi su ružičaste boje te se otvaraju noću i u ranim jutarnjim satima. Plodovi su srednje zaobljeni i duguljasti, a mogu biti razne boje, od žute do ljubičaste.

Amchur dolazi od nezrelih ili zelenih plodova manga, koji se sjeckaju i suše na suncu. Mango se smatra jednim od najstarijih vrsta voća. Dolazi s područja Indije, gdje se uzgaja već više od 4000 godina. Mango je najpoznatiji, osim kao voće, kao dodatak indijskim chutneyima (ćatnijima) i marinadama. 

Sušene kriške manga su svijetlo smeđe boje i hrapave površine. Nakon što se samelju, dobije se amchur, odnosno prah kiselo-slatkog okusa koji se koristi kao začin.

Priprema i pohrana

Amchur nastaje sušenjem kriški manga. Nakon što se osuše, kriške se samelju te se dobije prah koji se koristi kao začin. Amchur svoja svojstva može održati dosta dugo ukoliko se čuva na mračnom mjestu sobne temperature.

Priprema jela

Amchur je najzastupljeniji u indijskoj kuhinji, gdje jedan od glavnih sastojaka marinada i juhi. Odličan je za marinade jer daje okus sličan limunu i limeti. Naime, 3 žličice limuna ili limete će dati isti okus kao i 1 žličica amchura.

Ljekovita svojstva

Svaki dio stabla manga ima ljekovita svojstva. Lišće, kora stabla, cvjetovi i plodovi se već godinama koriste kao lijek na području Indije. Mango je bogat vitaminima i antioksidansima, zbog čega je amchur jedan od najzdravijih začina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije