Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Angelica

Angelica

Angelica
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2009.
  • Broj pregleda: 1.204
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Drugi nazivi: angelika, anđeoski korijen, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.
Latinski naziv: angelica silvestris

Angelica je poznata iz prapovijesti i povezana je s poganskim religijama prije kršćanske ere. Cvjeta početkom svibnja.

Vjerovalo se da biljka štiti od vještica, zlih duhova i uroka. Seljaci su obično angeliku stavljali oko vrata djece kako bi ih zaštitili od opasnosti.

Angelica raste u vlažnim, hladnim šumama. Podrijetlom iz Sirije, proširila se diljem svijeta. Angelica je biljka poznata i u kulinarstvu. Može se izrezati i pripremiti poput šparoga. Mladi izdanci i listovi se koriste za okus vina i likera, a kandirana stabljika kao ukras torti. Lišće svježe ili sušeno, može se koristiti u juhama i varivima. Za bolji okus, dodajte ga posljednjih nekoliko minuta kuhanja.

Angelica se najviše koristi u sjevernim zemljama gdje raste u izobilju. Na Islandu, stabljike i korijenje se jedu sirovi, s maslacem. Svi dijelovi biljke potiču znojenje, stimuliraju apetit, pa se koriste za liječenje bolesti prsnog koša i probave. Norvežani suše i melju korijenje kako bi napravili kruh. U Laponiji stabljike su cijenjene kao delikatesa. Popularan je čaj od svježeg ili sušenog lišća.

Svi dijelovi biljke su aromatični, uključujući i korijen.
Ljekovito korištenje Angelice je široko rasprostranjeno. Stabljika Angelice će olakšati nadutosti i primiriti "slab želudac".

Korijen biljke se tradicionalno koristi za stvaranje tonika za borbu protiv raznih vrsta infekcija, kao i za podizanje razine energije. Angelica se često koristi u mnogim kineskim biljnim lijekovima kod reguliranja menstrualnog ciklusa.

Lišće biljke se koristi za liječenje dišnog sustava, kao i za liječenje problema s probavom. Korijen se često koristi za liječenje problema vezanih uz anemije i menstrualne bolove. Korijen biljke Angelice je koristan u liječenju jetrenih stagnacija koje su uzrokovane prevelikom razinom toksina i niskom razinom energije. Korijen je korišten u biljnim lijekovima za liječenje simptoma ciroze jetre i kod liječenja zatvora u starijih ljudi.

Lišće angelike može se koristiti za stvaranje nekoliko vrsta biljnih lijekova. Može se uzeti kao vrući čaj za liječenje probavnih smetnja i kao tinktura za liječenje bronhitisa. Preporučuje se uzimanje tinkture biljke do 3 ml dnevno. Korisna je u kremama za sve vrste iritacija kože. Korijen biljke može biti pretvoren u tinkturu koja se koristi za liječenje kašlja, probavnih problema, bronhijalne sluzi, te kao stimulans jetre. Kao oblog koristi se za liječenje bolova vezanih uz artritis.

Komentari

Najnovije

Najčitanije