Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Annatto

  • Objavljeno: 22.09.2012.
  • Izmjena: 07.08.2015.

Annatto

Annatto
Annatto

Sadržaj

  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Bixa orellana

Porodica: Bixaceae

Ostali nazivi: annatta, annato, annotta, orellana, orlean, orleana

Opis

Annatto je ekstrakt vanjskog sloja sjemenki tropskog grma Bixa. Grm se počeo uzgajati na području Srednje Amerike i Kariba. Nakon otkrića Amerike, grm se počinje uzgajati i na području Europe.

Zbog egzotičnog i atraktivnog izgleda, ovaj grm se često koristi i kao ukras u vrtovima. Annatto se najčešće koristi kao začin i bojilo. Zbog svoje egzotične crvene boje često se koristi kao bojilo za hranu, kozmetičke proizvode i tkaninu. Okus annatta je najsličniji okusu muškatnog oraščića, slatkast i papren.

Plodovi su crvene boje, srcolikog oblika i bodljikave kore. Kada se plodovi otvore, u njima možete pronaći oko 50 sjemenki. Sjemenke su crvene boje, trokutastog oblika i veličine od 3 do 5 mm. Sjemenke se mogu koristiti cijele ili pak  samljevene.

Priprema i pohrana

Annatto sjemenke treba oprati i osušiti odvojeno od ploda u kojem se sjemenke nalaze.  Annatto sjemenke treba čuvati na mračnom mjestu i u dobro zatvorenoj posudi.

Priprema jela

Sjemenke se mogu dodati izravnu u tekućinu u kojoj se kuha hrana. Odličan je za bojanje tjestenine, riže i raznih umaka. U proizvodnji hrane, annatto se često koristi za bojanje mliječnih proizvoda. Također je uobičajeno da se sjemenke prže na ulju, najbolje u pokrivenoj tavi, jer vruće sjemenke mogu početi iskakati iz tave.

Ljekovita svojstva

Annatto se koristio za kontroliranje groznice i bubrežnih bolesti. U današnje vrijeme se najviše koristi u bojanju medicinskih pomagala kao što su flasteri ili ljekovite kreme i masti. Na području Indije, annatto se koristi za sprječavanje ugriza kukaca.

Tagovi:

Komentari

Trenutno nema komentara

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli komentirali sadržaj.

    Najnovije

    Najčitanije

    
    Zatvori oglas