Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bogatstvo i upotreba biljnih lijekova

Bogatstvo i upotreba biljnih lijekova

Bogatstvo i upotreba biljnih lijekova
  • Objavljeno: Subota, 27.11.2010.
  • Broj pregleda: 820
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bilje može biti učinkovita dopuna konvencionalnim terapijama. Đumbir se, na primjer, u kliničkim istraživanjima pokazao dobrim za ograničavanje mučnine od kemoterapije. Izvješća iz Europe, gdje su bilja korištena i proučavana duže nego u SAD-u, kazuju na to da farmaceutske i biljni interakcije nisu česte. Kada dođe do reakcija, trebali bi prekinuti s uzimanjem i kontaktirati medicinskog stručnjaka.

Korištenje standardiziranih ekstrakata, koji su izrađeni od navedenih količina biljnih sastojaka u komercijalnoj pripremi lijekova, je dobra stvar, ali će vjerojatno dodatno zakomplicirati uporabu lijekova u kombinaciji s biljem. Kada su biljni lijekovi bolje pripremljeni i kvantificirani, oni postaju učinkovitiji i opasniji kada se nesvjesno miješaju s farmaceutskim proizvodima. Farmaceutske tvrtke su oprezne i imaju na umu koje bilje i koji lijekovi mogu izazvati štetne nuspojave. To pomaže educirati javnost o opasnosti od miješanja bilja i lijekova. Prije miješanja bilo kojeg bilja s bilo kojim lijekovima na recept, budite oprezni.

Ako vaš liječnik odlučno odbacuje biljni lijek, pitajte zašto. Pričekajte dok ne pronađete kvalificiranog liječnika koji će vam detaljno objasniti sve što vas zanima.

Uvijek imajte na umu da može biti nekoliko različitih biljnih i farmaceutskih lijekova koje možete izabrati i omogućiti vam da se izbjegnete bilo kakve toksične reakcije. U nekim slučajevima, možete se odlučiti za mješavinu bilja, dodataka i vitamina.

Sigurna uporaba

Pravilno korištenje biljnih preparata ne bi trebalo predstavljati opasnost za zdravlje. Postoje biljke koje su otrovne i ne bi trebale biti korištene. Većina otrovnih biljaka nije dostupna u tipičnom dućanu zdrave hrane, ljekarni ili supermarketu. Ako niste upoznati s biljem ili kombinacijom bilja onda ga jednostavno nemojte koristiti. Obratiti posebnu pozornost na to kako se treba izračunati specifična doza za vaše dijete. To je važno da postignete terapijski učinak.

Kada kupujete kvalitetne biljne proizvode:

  • Provjerite pruža li natpis jednostavne upute i preporučene doze.
  • Pročitajte popis svih sastojaka.
  • Pogledajte da li su pojedini dijelovi biljaka koje se koriste identificirani. Na primjer, neke biljke funkcioniraju bolje kada se koristi lišće, a druge imaju ljekovite sastojke u korijenu.
  • Kupite proizvode koji su dobro umotani i zaštićeni kako bi sačuvali svježinu.
  • Provjerite navodi li se datum isteka.
  • Kupite proizvode koji su certificirani kao organski. To osigurava da nema pesticida ili herbicida koji su korišteni u berbi i pripremi.

Kao i kod bilo koje tvari ili hrane mogu se pojaviti alergijske reakcije. Možete biti alergični na jednu biljku ili biljnu formulu. Kada koristite biljke ili biljne formule prvi put, uzmite malu količinu da vidite hoće li biti negativnih reakcija u sljedeća dva sata. Ako se teške alergijske reakcije dogode, kao što su otežano disanje ili osip, potražiti liječničku pomoć odmah i prekinite daljnje korištenje biljke. Ako se javljaju blage reakcije, kao što su svrbež ili blagi osip, izaberite neku drugu biljku koja ima slično djelovanje.

Komentari

Najnovije

Najčitanije