Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bršljan

Bršljan

Bršljan
  • Objavljeno: Petak, 21.10.2011.
  • Broj pregleda: 1.499
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bršljan (Hedera Helix - Araliaceae) je spororastuća penjačica koja naraste i do 30 metara visine. Naročito podešeno zračno korijenje ili vriježe pomažu ovoj zimzelenoj biljci penjanje po drveću i zidovima, stvarajući ugođaj stoljetne tradicije.

Na stabljici promjera do 15 cm listovi su raspoređeni spiralno, s lica su tamnozeleni, a na naličju svjetliji. Bršljan je dvospolna biljka čiji se sterilni oblik od fertilnog razlikuje izgledom listova. Listovi na sterilnim izdancima su karakteristično srcoliki kakve često vidimo u prirodi.

Bršljan cvate u listopadu. Cvijet bršljana je neobičnog oblika i zelenkaste boje. U polu-loptastoj čaški je vjenčić od pet latica. Plod je okruglasta bobica koja dozrijeva u proljeće i tada je tamnoplave boje. List sadrži ljekovite saponine (hederakozide B i C) te glikozid hederin kojemu se pripisuje otrovni učinak, kao i različite kiseline, treslovine i pektin.

Da bi se iskoristila ljekovitost bršljana, a izbjegla njegova otrovnost, iz lista bršljana se proizvodi ekstrakt u kojem je količina saponina standardizirana u terapijskoj dozi pa ekstrakt ne izaziva štetne popratne pojave.

Bršljan pokazuje svoju ljekovitost prvenstveno djelujući na dišne putove. Zahvaljujući visokom sadržaju saponina, bršljan je odličan ekspektorans (olakšava iskašljavanje) i sekretolitik (razrjeđuje gustu sluz). Kod suhog i nadražajnog kašlja dovodi do popuštanja spazma (grča) bronhijalne muskulature čime se ublažava nadražaj na kašalj. U liječenju kašlja kao glavnog iscrpljujućeg simptoma kod hripavca i spastičkog bronhitisa, postignuti su vrlo dobri rezultati.

S obzirom da se određeni dijelovi biljke bršljana smatraju otrovnim, a naročito otrovan je upravo plod, preporuča se primjena kontroliranih, gotovih ljekovitih pripravaka. Na našem tržištu ekstrakt lista bršljana dostupan je u ljekarnama u obliku Prospan sirupa i Prospan šumećih tableta.

Komentari

Najnovije

Najčitanije