Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bundeva

Bundeva

Bundeva
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 919
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cucurbita Pepo (porodica Cucurbitaceae), biljka podrijetlom iz Meksika, dobro nam je poznata kao povrće koje se u našim krajevima uzgaja pod nazivom bundeva. Ovisno o sorti, bundeva je zeljasta biljka, puzeća ili do 10 metara visoka penjačica. Rebrasta stabljika je bodljikavo dlakava, a listovi su veliki srcoliki, često peterodijelni, s peteljkama, nazubljenog ruba. Cvjetni vjenčić je zvonast, žute boje, latice malo zašiljene, a prašnici srasli u stupić. Raste u vrtovima i na obradivim površinama, najčešće u blizini kukuruza.

Plod je velika okrugla boba, čija je vanjska kora dosta čvrsta, a unutrašnjost ispunjena sočnom mesnatom pulpom i sjemenkama. Sjemenke zrelih plodova, koji se sabiru tijekom rujna i listopada, sadrže fitosterole, tokoferole, selen i neke druge elemente u tragovima, bjelančevine, masno ulje i saharozu.

Možda niste znali da je bundeva ljekovita i da se još od davnih vremena koristila za umirenje kože kod pojave akni. U novije vrijeme ispitana je biokemijska podloga tog djelovanja, obzirom da su iz sjemenki bundeve izolirane tvari koje imaju antiseboroičko djelovanje. Ekstrakt iz sjemenki bundeve djeluje tako što se veže na receptore za dihidrotestosteron (hormon odgovoran za stimulaciju rada žlijezda lojnica) koji se nalaze u žlijezdama lojnicama. Obzirom da ima sličan oblik molekuli dihidrotestosterona, pri tom vezanju ne dolazi do stimulacije proizvodnje loja nego do blokiranja receptora te akne budu manje izražene ili nestaju.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije