Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Crni ribiz

Crni ribiz

Crni ribiz
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 4.454
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Crni ribiz (Ribes nigrum L.) je dva metra visok listopadni grm. Listovi su tro- do peterokrpasti, pilasti, promjera do 10 cm, a na naličju su žljezdasto istočkani. Cvat je viseći grozd. Cvjetovi su sitni, zelenkasti do žućkasto-zeleni, s crveno-smeđim rubom. Plod je crna sjajna boba. Cijela biljka ima vrlo karakterističan, pomalo neugodan miris. Ribiz je samonikao u srednjoj i istočnoj Europi, a kultivira se u područjima umjerene klime. Zanimljivo, uzgoj crnog ribiza bio je dugo zabranjen u SAD-u jer su se njegovim uzgojem proširile neke biljne bolesti drugih vrsta biljaka. Danas je odobren njegov uzgoj u mnogim državama SAD-a.

Dijelovi biljke koji se koriste

Crni ribiz je prije svega poznat po svojim plodovima, koji se uglavnom koriste u prehrani za izradu sokova i slastica. Plodovi su se koristili i u tradicionalnoj fitoterapiji, ali je njihova upotreba danas u tu svrhu gotovo zaboravljena. U medicinskoj fitoterapiji koriste se listovi, a pupovi mladih listova koriste se za izradu glicerinskih macerata. Upotreba pripravaka listova popularna je u francuskoj fitoterapiji, pa su opisani i u francuskoj farmakopeji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije