Crveni luk

Crveni luk

Crveni luk
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako odabrati i čuvati luk?

Jak zadah po luku zasigurno neće obogatiti vaš društveni život, no konzumacija luka obogatit će vaš organizam snažnim antioksidansima. I, kako izvještavaju američki istraživači, što je luk jači, a zadah nepodnošljiviji, za zdravlje je bolji jer je bogatiji antioksidansima. Ispitivanje ekstrakata 10 vrsta oguljenoga, svježega crvenog luka pokazalo je da one vrste luka koje imaju najjači okus imaju i najjaču ukupnu antioksidativnu aktivnost, a time i najbolju sposobnost uništavanja slobodnih radikala za koje se drži da povećavaju rizik od različitih bolesti, posebice karcinogenih (Journal of Agricultural and Food Chemistry, November 2004). Prema tome, snažan miris ne bi vas trebao odbiti nego privući luku.

Luk koji kupujete treba biti čist, dobro oblikovan, bez oštećenja i plijesni, suhe vanjske kožice. Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi, u dobro prozračenoj prostoriji izvan dosega svjetlosti. Savjet - ako rezanje luka iritira vaše oči i tjera vas na plač, sat vremena prije nego što ga namjeravate rezati stavite ga u hladnjak. Niska temperatura usporit će aktivnost enzima koji proizvodi alil-sulfat, supstanciju koja nadražuje oči.

Nutritivna vrijednost svježega nasjeckanog luka - jedna šalica, 61 kcal
Nutrijent Količina  RDA(%)
krom  24.80 mcg 20.7
vitamin C 10.24 mg 17.1
prehrambena vlakna 2.88 g 11.5
mangan  0.22 mg 11.0
molibden  8.00 mcg 10.7
vitamin B6 0.19 mg 9.5
triptofan  0.03 g 9.4
folna kiselina  30.40 mcg 7.6
kalij  251.20 mg 7.2
fosfor  52.80 mg 5.3
bakar  0.10 mg 5.0

Vitashop

Najnovije

Najčitanije