Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Đumbir

Đumbir

Đumbir
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.669
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

O đumbiru

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine. Rastom je sličan trstici, može narasti više od metra u visinu, a ima kopljasto lišće. Latinski naziv Zingiber officinale potječe od sanskrtske riječi stringavera, što znači rožnat, a odnosi se na podanak biljke koji je kvrgavog, nepravilnog izgleda, svjetložute do smeđe boje.

Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan okus jelima azijske kuhinje. Posebnost đumbira nota je egzotičnosti koja ga izdvaja iz mediteranskih začina na koje smo navikli. Aromatičan je, jakog i oštrog okusa koji kao da pali nepce i ugodnog mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. Obilno se koristi u kuhinjama Azije, gdje njegovu važnost nadmašuje jedino sol. Spada u najskuplje, najtraženije i komercijalno najviše korištene aromatične tvari, osim papra i paprike. Njegova je visoka cijena posljedica vrlo dugog procesa zrenja (5-9 mjeseci).

U tropskoj Aziji uzgaja se već tri tisuće godina, ali njegovo je točno podrijetlo nepoznato. Koristio se na Bliskom istoku i u južnoj Europi, mnogo prije rimskih vremena. Portugalci su ga donijeli u Afriku, a Španjolci odnijeli na Karibe. Krajem 16. stoljeća, Španjolci su imali rastuću trgovinu đumbirom između Jamajke i kontinentalne Europe. Tako je stigao i u Englesku, gdje je postao posebno omiljen. Ondje se još od srednjeg vijeka posluživao kao osnovni začin na stolu, uz papar i sol, a kasnije je gotovo svaki grad imao svoju Ginger street, tj. ulicu đumbira u kojoj se obično trgovalo začinima.

Đumbir se najviše proizvodi u Indiji, gdje se i potroši više od polovice u bezbroj specijaliteta. Naveliko se koristi i u drugim azijskim zemljama, zatim u arapskoj kuhinji, u Švedskoj te svim zemljama britanskog Commonwealtha.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije