Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Eterično ulje anisa

Eterično ulje anisa

Eterično ulje anisa
  • Objavljeno: Srijeda, 18.08.2010.
  • Broj pregleda: 3.520
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja anisa mogu se pripisati njegovim antiepileptičnim i antihisteričnim svojstvima, dobar je protiv reumatizma, grčeva, kao sredstvo za čišćenje, sredstvo protiv nadimanja, lijek za smanjivanje kongestije, poboljšava probavu, dobar je za iskašljavanje, kao insekticid, sedativ i stimulans. U Indiji i drugim državama, anis se koristi i kao osvježivač usta i probavni agent. O ljekovitosti ove biljke pisalo se davno prije u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu.

Eterično ulje anisa ima sedativni učinak, može smiriti epileptične napade, disanje i nervozne reakcije, ako se provodi u višim dozama. Učinkovito umiruje živčana stanja i konvulzije. Treba se koristiti s oprezom jer može imati negativne učinke, osobito u djece.

Ovo ulje može pružiti olakšanje od reumatskih bolova i smanjiti osjećaj boli u zahvaćenim područjima. Također pruža djelotvornu zaštitu protiv infekcija i pomaže brže zarastanje rana.

Stanja ili bolesti uzrokovane grčevima, kašljem, bolovima i konvulzijama mogu imati koristi od ulja anisa. Grč je pretjerana kontrakcija u dišnim putovima, mišićima, živcima, krvnim žilama i unutarnjim organima što rezultirala teškim kašljem, grčevima, konvulzijama, smanjenom cirkulacijom, bolovima u trbuhu i prsima i drugim simptomima. Eterično ulje anisa opušta te kontrakcije i daje olakšanje od gore navedenih bolesti. U niskim dozama, pomaže liječiti zatvor, nadutost i probavne smetnje, itd.

Plinovi u organizmu izazivaju probavne smetnje, bol u prsima, bol u želucu, grčeve mišića i bolove, hipertenziju, pa čak i probleme poput gubitka kose i smanjenje vida, ako postanu kronični. Eterično ulje anisa pomaže ukloniti plinove.

Ulje anisa je vrlo učinkovito u čišćenju zagušenja pluća i dišnih putova, u uvjetima kao što su astma, bronhitis i dr. Često se koristi za poticanje probave pogotovo nakon teških obroka ili blagdan. Oslobađa kašalj pohranjen u plućima i dišnim putovima i daje olakšanje od kašlja, težine u prsima, poteškoća s disanjem, astme, bronhitisa, kongestije i drugih respiratornih poremećaja. Ulje anisa je toksično za insekte i manje životinje, a time i njegov miris drži insekte daleko.

Koristi se kao sedativ za anksioznost, živčanost, depresiju, bijes, stres i sl. kao i za simptome kao što su nesanica zbog opuštajućeg efekta. Ovaj efekt je posebno vidljiv kada se koristi u višim dozama, jer u vrlo malim dozama, djeluje kao stimulans. Ulje anisa može potaknuti cirkulaciju i dati olakšanje od reume i artritisa, potiče lučenje enzima i hormona, a može stimulirati živčani sustav i mozak.

Upozorenje

U velikim dozama, ima opojne efekte i usporava disanje i cirkulaciju. M
ože izazvati iritaciju određenih tipova kože. Bolje ga je izbjegavati u trudnoći.

Komentari

Najnovije

Najčitanije