Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Korištenje domaćih čajeva za zdravlje

  • Objavljeno: 02.02.2011.
  • Izmjena: 04.08.2015.

Korištenje domaćih čajeva za zdravlje

Sadržaj

  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako napraviti biljni čaj?

Čajevi su popularan način za terapeutski učinak bilja koji se koristi već tisućama godina. Oni su također ukusna alternativa za kavu i mogu vas ponovno oživjeti ili opustiti po potrebi. Mnogi su dostupni kao gotove vrećice čaja u supermarketima, ali čajeve je iznenađujuće lako napraviti od svježeg ili suhog bilja.

Trebat će vam čajnik i cjedilo. Biljke poput lavande, nevena i jagode mogu biti uzgojene u vlastitom vrtu i koristiti se svježe ili sušene. Ako kupujete sušeno bilje iz trgovine zdrave hrane, pobrinite se da je pohranjeno u mraku, hermetički zatvoreno i da nije izloženo suncu. Čajevi mogu biti od jedne biljke ili kombinacije bilja.

  • Osušeno bilje: koristiti oko 1 do 2 žličice suhe biljke na 1 šalicu vode
  • Svježe bilje: 75g ili 4 žličice svježe biljke i 600 ml vode za 3 šalice

Cvijeće, stabljike ili listove stavite u čajnik ili šalice i zalijte vodom dok ne prokuha. Pokrijte čajnik ili čašu i ostavite da odstoji, da terapeutska svojstva biljke mogu djelovati. Procijedite čaj u šalicu i dodajte med ili nerafinirani šećer po želji.

Čajevi koje možete probati:

  • Kamilica: opušta i smiruje, pomaže probavu.
  • Đumbir: umiruje probavni sustav, olakšava vjetrove i probavne smetnje. Dobar je kod prehlade i zimice, ublažava mučninu, posebice zbog putovanja.
  • Menta: razbuđuje, pomaže probavu i kod prehlade.
  • Komorač: pomaže osloboditi probavu nakon obroka.
  • Bazga: pomaže osloboditi peludne groznice, poboljšava imunitet i čisti sustav.
  • Matičnjak: smanjuje napetost, vraća energiju i pomaže osloboditi od groznice i sinusitisa.
  • Vrbena: smiruje živce i stimulira jetru nakon obroka.
  • Šipak: hladi i osvježava.

Sadržaj

  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tagovi:

Komentari

Trenutno nema komentara

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli komentirali sadržaj.

    Najnovije

    Najčitanije

    
    Zatvori oglas