Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lavanda

Lavanda

Lavanda
  • Objavljeno: Nedjelja, 12.12.2010.
  • Broj pregleda: 1.298
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Povijest lavande seže otprije 2500 godina. Lavanda je zeljasta biljka što jednostavno znači da zelena meka stabljika i lišće umiru na kraju svake sezone, ali je višegodišnja i stoga brzo raste. Izuzetno je prilagodljiva biljka.

Najbolje vrijeme za žetvu ove biljke je kada je polovica cvijeća otvorena tijekom ljeta u jutarnjim satima, jer je to vrijeme kada cvijeće sadrži optimalnu količinu aktivnih supstanci.

Egipćani su koristili lavandu za mumifikaciju. Pretpostavlja se da  njen naziv dolazi od starih Rimljana koji su bili dovoljno lukavi da koriste lavandu u kupkama, a latinski naziv lavare znači "prati". Također se koristi za ljekovite svrhe.

Lavandino ulje sadrži aktivne sastojke u obliku prirodnih alkohola, poznatih kao linaloli, ketoni, esteri i aldehidi.

Linalol pruža lavandi antiseptička svojstva koja ubijaju bakterije i virusi vrlo učinkovito. On također pomaže ozdravljenje iritacija kože koje uključuju rane, opekline i akne. Izražena aroma i umirujuća svojstva su zbog aldehida. Ketoni smanjuju upalu i bol, te uspavljuju.

Esteri smanjuju oticanje i bol, sprječavaju grčenje mišića, bore se protiv gljivične infekcije. Esteri pomažu smanjiti napetosti, depresije i općenito, mogu pomoći regulirati promjene raspoloženja.

Sljedeći put kada imate glavobolju ili osjećate tjeskobu, pokušajte popiti šalicu čaja od lavande. Nesanica nije ugodna, a ako ste jedan od onih nesretnih ljudi koji imaju problema sa spavanjem pokušajte staviti nekoliko kapi ulja lavande na jastuk.

Jesu li svjesni da je lavanda dobar insekticid? Nekoliko kapi suncokretovog ulja pomiješane s nekoliko kapi ulja lavande umasirajte na izložene dijelove tijela.

Čaj od lavande može pomoći ako se borite s nesanicom, depresijom, tjeskobom i stresom. Ona je također korisna u podizanju raspoloženja. Ako nakon bolesti nemate apetit, lavanda može povećati apetit.

Uzmite dvije žličice sušene lavande što je dovoljno da jednu šalicu. Dodajte vruću (ne kipuću vodu) i pustite deset minuta da odstoji. Zasladiti s malo meda ako je potrebno.

Komentari

Najnovije

Najčitanije