Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Lucerna

Lucerna

Lucerna
  • Objavljeno: Srijeda, 09.12.2009.
  • Broj pregleda: 3.686
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Drugi nazivi: alfalfa
Latinski naziv: medicago sativa

Lucerna je nastala u području oko Kaspijskog mora. Biljka je u Kinu donesena iz središnje Azije prije više od 2.000 godina. U Grčku dolazi iz Perzije u petom stoljeću prije Krista, a zatim se pojavljuje u cijeloj Europi. Sada se uzgaja u cijelom svijetu, uglavnom kao stočna hrana.

Opis

Lucerna je biljka trajnica s lišćem sličnim djetalini, a raste do visine od 1 m. Cvjetovi su obično plavkasto ljubičaste boje, ali zbog hibridizacija s drugim vrstama, može biti šaren, s proimjesom žute boje. Plodovi sadrže brojne zelenkasto smeđe sjemenke, svaka je oko 2 mm u promjeru.

Lucerna je vrlo važna u stočnoj prehrani. U nekim dijelovima svijeta listovi se jedu sirovi ili kuhani. Sjemenke su omiljeni sastojak za salatu. Ekstrakt se koristi kao začin za mnoga jela, listovi su bogati proteinima i koriste se kao nadomjestak u veganskoj prehrani.

Biljka je bogata proteinima (14-15% u sušenoj biljci), mineralima i elemenatima u tragovima, vitaminima, flavonoidima. Klice sadrže veliku količinu vode (> 90%), malu količinu proteina (4%), te niz minerala i vitamina (karoten, B i C).

Lucerna je dostupna u obliku čajeva, tableta, tinkture i drugih preparata. Osim svoje prehrambene vrijednosti, postoje brojne tvrdnje o njenoj terapeutskoj koristi. One se odnose na liječenje različitih stanja artritisa, kožnih bolesti, dijabetesa i za poticanje apetita. Povećava fizički kapacitet, vitalnost i osigurava dobar san. Pravo je zeleno bogatstvo sadržano u jednoj biljci.

Koristi se prilikom probavnih smetnji kao npr. kod nadutosti i slabog apetita.
Smatra se prirodnim diuretikom i uspješno neutralizira želučanu kiselinu. Pomaže koagulaciju krvi, a može smanjiti gubitak krvi u slučaju prekomjernog menstrualnog krvarenja. Blagotvorno djeluje i u slučaju čestih krvarenja iz nosa.

Jača imunitet i usporava degenerativne procese koji prate starenje.

Najbolje je izbjegavati za vrijeme trudnoće i dojenja.

Priprema biljnog čaja

Ako radite čaj od svježe biljke, 1/4 šalice svježe biljke preliti kipućom vodom. Neka odstoji 5 minuta i ona popijte.

Dvije žličice osušene biljke pripremite na isti način.

Možete koristiti 2 žličice sjemenki ili 1 žlicu kore.

Možete zasladiti s medom ili dodati malo limunovog soka za poboljšanje okusa.

Komentari

Najnovije

Najčitanije