Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Medvjetka

Medvjetka

Medvjetka
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 3.638
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Medvjetka (uvin čaj, Arctostaphylos uva ursi (L.) Spreng., Ericaceae) je polegli, puzajući grmić koji poput saga prekriva tlo. Listovi su zeleni, kožasti, jajasti, dugi 1-3 cm, cjelovitog ruba, na licu maslinastozeleni i sjajni, a na naličju zagasiti, bez točkastih žlijezda (za razliku od brusnice). Mlađi listovi su dlakavi, a stariji goli. Cvat je građen od tri do 10 cvjetova, a vjenčić je vrčast, bijel s ružičastim vanjskim rubom. Plod je crvena boba, kiselo-trpkog okusa. Biljka je arkto-alpske rasprostranjenosti (Europa, Sjeverna Amerika, Azija). Kod nas raste u planinskim područjima.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi medvjetke. Prema Europskoj farmakopeji, suhi list mora sadržavati najmanje 7 posto arbutina.

Kemijski sastav

Listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, arbutin (5 - 15 posto) i metilarbutin (do 4 posto). Fenoli su inače grupa spojeva koji djeluju iritirajuće na sluznicu, no arbutin i metilarbutin su zbog prisustva šećera znatno manje agresivni. Osim njih, biljka sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide (derivate kvercetina, kemferola i miricetina). Premda se općenito misli kako su upravo fenolni spojevi ti koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći, smatra se da ipak i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura.

Indikacije

Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za urinarne infekcije.

Komentari

Najnovije

Najčitanije