Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Napravite sami svoje biljne balzame

Napravite sami svoje biljne balzame

Napravite sami svoje biljne balzame
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.05.2012.
  • Broj pregleda: 5.109
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako započeti?

Biljni balzami su jednostavan, učinkovit i iznimno koristan lijek! Njihova izrada je laka i jednostavna, a sami možete kreirati svoje vlastite prirodne lijekove. Možete početi upravo s biljnim balzamima. Laki su za nositi sa sobom i uvijek mogu biti pri ruci. Njihova ljekovita snaga je velika: vrlo su učinkoviti za ublažavanje artritisa, modrica, osipa, porezotina, oteklina, infekcija, upala, ugriza insekata, koriste se za suhu kožu, rane, psorijazu i sve druge oblike kožnih bolesti. Balzam možete raditi s jednom ili više biljaka, ovisi o želji i potrebama. Obično su u polukrutom stanju, a kada se nanesu na kožu, brže se upiju od ulja.

Napravimo macerat

Kako bi napravili balzam, prvo je potrebno napraviti biljnu infuziju u ulju, odnosno macerat. To će potrajati nekoliko tjedana, ali kada jednom završimo, ostatak procesa će trajati puno kraće! Ukoliko nemate vremena, možete i kupiti biljnu infuziju u ulju, odnosno macerat.

Sunčana metoda

Napunite 3/4 staklenke suhim biljem, ulijte hladno prešano suncokretovo, maslinovo ili neko drugo bazno ulje. Ulje treba u potpunosti prekriti biljku i još malo više. Biljka, koja će vjerojatno uskoro malo i 'nabubriti', ne bi smjela viriti iz ulja jer to pogoduje razvijanju bakterija. U pravilu, 100g biljke ide na 1 do 2 šalice ulja, no to sve ovisi o kojoj je biljci riječ. Čvrsti dijelovi biljke, poput korijena i kore, manje će apsorbirati ulje od cvijeća i listova.

Stavite staklenku na sunce i protresite 1 do 2 puta dnevno. I tako 4 do 6 tjedana, odnosno, sve dok ulje ne poprimi boju i miris biljke. Kada je proces gotov, procijedite ulje kroz gazu, te ga pohranite u staklenu bočicu tamno smeđe boje. Ovako pripremljeno ulje može trajati i godinu dana, ukoliko ga držite na tamnom i hladnom mjestu.

Metoda kuhanja biljaka u ulju

Ayurveda najčešće koristi ovu metodu. Tu trebate biti iznimno pažljivi, jer ne želimo spržiti biljke. Stavite biljku u zdjelu s duplim dnom, dodajte hladno prešano suncokretovo, maslinovo ili neko drugo kvalitetno bazno ulje. Ulje u potpunosti treba prekriti biljke. Lagano kuhajte nekoliko sati, dok ulje ne poprimi boju i miris biljki. Ovo je mnogo kompleksnija metoda, jer biljke lako mogu zagorjeti, posebice ako koristite biljni prah.

Međutim, ovakvo ulje, skuhano pravilno, ima puno bogatiju strukturu i jače djelovanje od prve opisane metode sunčanja ulja.

Nakon što je gotovo, procijedite ulje kroz gazu i pohranite ga u staklenu bočicu tamno smeđe boje. Ovako pripremljeno ulje može trajati i godinu dana, ukoliko ga držite na tamnom i hladnom mjestu.

Pretvorite macerat u balzam

  • 250dcl macerata
  • 30g pčelinjeg voska
  • 10 kapi ulja vitamina E (nije obavezno)
  • 10-20 kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, kamilica, čajevac...)

Macerat i pčelinji vosak stavite u zdjelu s duplim dnom i lagano zagrijavajte dok se vosak ne istopi. Uklonite s vatre i dodajte eterična ulja i ulje vitamina E (može i bez njega). Izlijte u kutijice za balzam i ostavite da se ohladi do kraja. Pohranite na hladnijem mjestu kako balzam ne bi mijenjao strukturu (iz polukrutog u tekuće ili kruto sanje). Ukoliko ste ga pravilno pohranili, balzam može trajati 1 do 3 godine.

Napomena

Strukturu balzama možete promijeniti po vlastitoj želji. Želite li krući, stavite više pčelinjeg voska, želite li više tekući, stavite manje. Strukturu možete testirati ako stavite žlicu balzama u hladnjak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije