Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prepoznajte lažna eterična ulja!

Prepoznajte lažna eterična ulja!

Prepoznajte lažna eterična ulja!
  • Objavljeno: Subota, 17.05.2014.
  • Broj pregleda: 114
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kupiti eterično ulje je lako, ali kupiti pravo eterično ulje već može biti pravi izazov, čak i za one koji su jako iskusni u tome.

Savršeno je kada dobijete bočicu ulja koje je destilirano od cvijeta, korijena, lista ili stabljike neke biljke. Nažalost, teško je znati što je točno u toj bočici.

Neki proizvođači pravo eterično ulje miješaju s manje skupima uljima orašastih plodova ili sjemenki nekih biljki, a cijena konačnog proizvoda ostaje ista. Neki ih pak proizvode na način da znatno jeftinije ulje obogate željenom bojom i mirisom.

Donosimo vam savjete stručnjaka pomoću kojih ćete sa sigurnošću moći odrediti je li eterično ulje pravo ili lažno.

Kako izgleda?

Za početak, eterično ulje uopće nije ulje. Kapljicu ulja stavite na običan bijeli papir i pustite da se osuši. Ako ostane masni trag, eterično ulje je lažno.

Izuzeci su ulje sandalovine, njemačke kamilice, pačulija i vetivera. Ova ulja imaju drugačiju konzistentnost i intenzivniju boju.

Cijena

Iako skuplje ne označava nužno i kvalitetnije, pametno bi bilo da uložite u malo skuplje eterično ulje. Eterična ulja su u pravilu skupa, ovisi i od koje su biljke.

Neka eterična ulja, kao što su ulja lavande, ružmarina ili naranče, možete kupovati i jeftinija. No u ulja od ruže ili jasmina treba malo više uložiti jer su prava ulja gotovo uvijek skupa.

Ime

Na ambalaži treba biti latinski naziv biljke od koje je ulje napravljeno. Ako nema latinskog naziva, vjerojatno se radi o ulju razrijeđenom s nekim jeftinijim uljem i to je sve, samo ne eterično ulje.

Zapamtite da lažno eterično ulje neće imati ista terapeutska svojstva kao ona prava, stoga je potrebno obratiti pažnju na sve stavke ambalaže ulja.

Ambalaža

Sva eterična ulja moraju biti pohranjena u staklenoj ambalaži jer se u dodiru s plastikom gubi njihova kvaliteta. Staklo treba biti tamne boje kako bi ulje zaštitilo od svjetlosti.

Također obratite pažnju na kojoj temperaturi se ulje drži u trgovini. Ne smije biti na toplom mjestu jer i toplina može promijeniti njegov kemijski sastav.

Osjećaj

Stavite kapljicu suncokretovog, maslinovog, ulja sjemenki ili orašastih plodova između dva prsta na jednoj ruci i kapljicu eteričnog ulja na drugoj ruci. Trljajte prstima i osjetite razliku.

Prava eterična ulja klize, ali nisu masna. Iznimke su teška i bogata eterična ulja, kao što su ulja sandalovine, njemačke kamilice, vetivera ili pačulija.

Komentari

Najnovije

Najčitanije