Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Uklonite nemir i stres petrovcem!

Uklonite nemir i stres petrovcem!

Uklonite nemir i stres petrovcem!
 • Objavljeno: Petak, 27.11.2015.
 • Broj pregleda: 105
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Vjeruje se da cvjetovi ove biljke djeluju na energetskoj razini, uklanjaju nemir i stres. Ne preporuča se korištenje cvjetova petrovca kao tinkture ili eteričnog ulja jer ne sadrže svojstva koja pronalazimo u svježoj biljci.

Petrovac ima blagotvorno djelovanje na sluznicu respiratornog sustava. Koristi se za ublažavanje grlobolje, probavnih tegoba i začepljenosti dišnog sustava. Učinkovit je u liječenju rana, opekotina, posjekotina, osipa i proširenih vena. Može se nanositi lokalno na kožu, a često se dodaje u kreme i losione za tijela.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje srca!

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja znanstvenika na Tajvanu pokazuju da ekstrakt petrovca može biti učinkovit u prevenciji hiperglikemije (visoke razine šećera u krvi). Međutim, potrebno je provesti klinička istraživanja kako bi se petrovac mogao smatrati sigurnim sredstvom za prevenciju i liječenje hiperglikemije.

Provjerite najbolje biljne lijekove!

Rezultati iz 1990. godine su pokazali da petrovac, u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, ima pozitivan učinak na razinu inzulina u tijelu. Također se ustanovilo da može potaknuti rad metabolizma i mršavljenje, smanjiti hiperglikemiju i glukozu u plazmi. Biljke, koje se mogu koristiti uz petrovac, su korijander, eukaliptus i smreka.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje i ljepotu kože!

U nedavnom istraživanju iz 2010. godine, znanstvenici su se usmjerili na izoliranje i identificiranje različitih kemijskih spojeva iz petrovca. Ustanovili su da petrovac sadrži spojeve koji imaju pozitivno djelovanje na razinu šećera u krvi. To su:

 • oleinska kiselina
 • ursolinska kiselina (inhibitor različitih tipova stanica raka)
 • 19α-hidroksi ursolinska kiselina
 • apigenin
 • luteolin kKempferol
 • 3,3'-di-O-metil elaginska kiselina
 • kempferol.

Petrovac ima čudesna ljekovita svojstva zahvaljujući udjelu tanina. Tanini su polifenolski spojevi koji imaju antikancerogeno djelovanje. Tanini imaju antibakterijsko djelovanje, zbog čega se petrovac može koristiti za ublažavanje upaljenog grla i kao blago antiseptičko sredstvo. No, niti jedno istraživanje nije ustanovilo je li petrovac siguran za redovitu upotrebu, koja je preporučena dnevna doza petrovca i je li siguran za upotrebu kod trudnica i dojilja.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje pluća!

Petrovac kao dio biljne medicine

Znanstvenici su otkrili da petrovac u svom sastavu ima moćna eterična ulja i oko 5% tanina, što je sasvim dovoljno da bi se koristio za ubrzavanje zacjeljivanja rana i ublažavanje bolova u grlu.

Ova biljka se pokazala djelotvornom za poboljšanje zdravlja i funkcije jetre. Čaj od petrovca se može koristiti za poboljšanje rada probavnog sustava, jačanje kardiovaskularnog sustava i poboljšanje cirkulacije krvi. Znanstvenici ističu da se hladni čaj od petrovca može uzimati 3 do 4 puta dnevno.

Korijen i listovi petrovca se mogu uzimati s medom radi ublažavanja glavobolja, mučnine, zatvora, poboljšanja krvne slike i zdravlja mokraćnog sustava.

Isprobajte biljke koje potiču zdravlje jetre!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije