Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ulje ajovana

Ulje ajovana

Ulje ajovana
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.05.2013.
  • Broj pregleda: 87
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Izvorno  iz  Indije,  ova  aromatična  biljka  iz  porodice  Apiacea  ima  atraktivne  bijele  cvjetove, a sjemenke su bogate eteričnim uljem s jakim  aromatičnim  mirisom  na  fenol. Sjemenke ajovana se koriste kao začin. One su sivo - zelene boje, a bojom podsjećaju na sjemenke kumina. Uglavnom se prodaju cijele, odnosno nisu zdrobljene. Sjemenke se često žvaču zbog ljekovitih svojstava. Ajovan ima gorkasti okus, ostavlja osjećaj vrućine u ustima, a nije neobično ako jezik malo utrne na kratko vrijeme.

Ajovan se obično obrađuje pomoću mužara i tučka. Ako nemate mužar i tučak, trljajte sjemenke među prstima i rukama prije korištenja kako biste ih malo smrvili. Kada se sjemenke ajovana koriste cijele, koru sjemenki treba oljuštiti kako bi se oslobodili mirisi i eterična ulja koja će dodatno poboljšati okus. Sjemenke imaju dug vijek trajanja ako se pohrane na tamno i suho mjesto sobne temperature.

Ima  širok  antibakterijski  spektar, fungicidno djelovanje, antiparazitarno, antivirusno i imunostimulativno djelovanje. Koristi se kao opći tonik i perkutani analgetik.

Sjemenke sadrže eterično ulje, a 50% njegovog sastava čini timol koji ima antimikrobna svojstva. Možete ga pronaći u sastavu pojedinih pasta za zube i parfema. U Indiji se sjemenke ajovana koriste kao lijek za probavne smetnje, ublažavanje simptoma astme i artritisa. Također imaju afrodizijačka svojstva te ga se u Indiji koriste za povećanje seksualne želje.

Eterično ulje ajovana se preporuča kod crijevnih (amebiaza, askaride, trakavice), kožnih (svrab, pitirijaza itd.) infekcija i ginekoloških gljivičnih infekcija. Koristi se za liječenje crijevnih, urinarnih i ginekoloških bakterijskih i  virusnih  infekcija. Pomaže kod mišićnih i  zglobnih reumatizama.

Preporučene doze

Unutarnja upotreba

2 kapi eteričnog ulja ajovana u medu, maslinovom ulju ili na kocki šećera staviti pod jezik. Uzimati 3 puta dnevno za bakterijske ili parazitne infekcije.

Vanjska upotreba  

3 kapi eteričnog ulja ajovana i 3 kapi lješnjakovog ulja nanijeti na područje gljivične infekcije ili područje zahvaćeno  reumatizmom.

Upute za unutarnju primjenu su samo za terapeuta. Za vanjsku upotrebu moguće ga je razrijediti najviše 20% u biljnom ulju kao što je sezamovo ili lješnjakovo. 

Eterično ulje ajovana nije preporučljivo za djecu ispod 6 godina starosti, trudnice i dojilje. Ne smije se predugo koristiti bez konzultacije sa aromaterapeutom. Ako se koristi čisto ulje, moguće su kožne iritacije.

Ulje ajovana možete naručiti na Vitashop.hr.

Komentari

Najnovije

Najčitanije