Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ulje noćurka

Ulje noćurka

Ulje noćurka
  • Objavljeno: Utorak, 13.01.2009.
  • Broj pregleda: 4.379
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

NEŠTO O SAMOJ BILJCI

Ulje noćurka proizvodi se od sjemenki biljke noćurak (Oenothera biennis L.). Noćurak je dvogodišnja biljka koja svoje ime duguje noćnoj cvatnji. Prosječna visina biljke je oko 60 cm, ali može doseći visinu i do 1 m. Njegova stabljika je uspravna i bridasta, često razgranjena sa crvenim mrljama. Listovi su duguljasti, dugi petnaestak centimetara, nazubljeni.

Ime je dobio po svojim prekrasnim žutim cvjetovima koji se zbog pritiska u lapovima i laticama, otvaraju tek u mraku i ostaju otvoreni tijekom noći privlačeći na sebe brojne noćne kukce (noćne leptire koji vrše oprašivanje). Do jutra cvjetovi uvenu, ali već slijedeće večeri nastaju novi cvjetovi.

Povijest

Noćurak potječe iz Južne Amerike, iz Perua, odakle se proširio u Sjevernu Ameriku te na istočnu obalu Kanade. U Europi se nalazi od 17. stoljeća. Prvo je stigao u Englesku kao ukrasna biljka,a kasnije je spominjan kao univerzalni kraljevski lijek. Raste na pustoj zemlji i na kosinama, ponajprije na pješčanom tlu. Cvate od lipnja do listopada.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije