Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Žutika

Žutika

Žutika
  • Objavljeno: Utorak, 26.06.2012.
  • Broj pregleda: 2.413
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Latinski naziv: Berberis vulgaris

Porodica: Berberidaceae

Ostali nazivi: šimširka, žutikovina, turska loza, babkovina

Opis

Žutika je listopadni grm za kojeg se vjeruje da dolazi iz Europe, Sjeverne Afrike i sjevernog umjerenog pojasa Azije. Grm može narasti do 2.5m. Kora i korijenje biljke su korišteni u medicinske svrhe, a samo drvo se koristi za izradu čačkalica. Žuta boja kore se koristi za bojanje vune, lana i kože.

Bobice žutike pripadaju porodici Berberis, u kojoj se nalaze mnoge otrovne vrste bobica (bobice tise). Treba koristiti isključivo zrele bobice žutike. Zrele bobice su crvene boje, duguljastog oblika, vlažne na dodir i velike oko 10mm. Zrele bobice se mogu koristiti u kuhanju zbog svojeg ugodnog kiselog okusa i voćnog mirisa. Bobice s vremenom poprimaju tamniju boju zbog oksidacije.

Žutika raste na područjima koja su izložena sunčevoj svjetlosti i toplini. Biljka ne treba puno vlage niti će uspijevati na područjima koja su pretjerano vlažna.

Priprema i pohrana

Bobice žutike možete pronaći u svim bolje opremljenim dućanima. S obzirom na toksičnost pojedinih vrsta, svakako ih uzmite kod provjerenih izvora.

Priprema jela

Žutika se koristi prvenstveno zbog visoke razine limunske kiseline, koja daje poseban okus jelima. Bobice možete dodavati različitim desertima, voćnim napicima ili u marinadama za meso i ribu.

Ljekovita svojstva

Dokazano djeluje u borbi protiv infekcija i bakterija te poboljšava imunološki sustav. Koristi se borbi protiv prehlade i groznica te za ublažavanje upala. Biljka se često primjenjuje kod infekcija mokraćnih putova, probavnog sustava i infekcije dišnih putova. Budući da ima odličan učinak na infekcije, često se koristi za liječenje kožnih i vaginalnih infekcija. Postoje naznake da može liječiti psorijazu, ali su potrebna daljnja istraživanja. Pripazite s konzumacijom jer istraživanja pokazuju da kod nekih ljudi može iritirati želudac.

Komentari

Najnovije

Najčitanije