Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

10 razloga zašto NE bi trebali ići na dijetu

10 razloga zašto NE bi trebali ići na dijetu

10 razloga zašto NE bi trebali ići na dijetu
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 927
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kad govorimo o najnovijim trendovima u dijetama, lako smo povodljivi i prelako nasjedamo na prazna obećanja. Razlog tome je to što dijetetska industrija ZNA da tražimo brzo rješenje našeg problema sa suvišnim kilogramima i igraju se s našim emocijama našim očajem da se na najbrži način riješimo viška kilograma. Dijete nisu ništa drugo nego privremena rješenja sa mnogim negativnim nuspojavama. Evo 10 glavnih razloga zašto NE bi trebali ići na dijetu.

1. Dijete ne funkcioniraju

Preko 90% dijeta ne uspjeva. Jeste li već uočili ponavljanje? Izgubite suvišne kilograme... ubrzo ih ponovno dobijete? Tijekom vremena, istraživanja su pokazala da ako idete na dijetu, veća je mogućnost da ćete biti deblji od ljudi koji jedu normalno i rade male, postepene promjene u stilu života.

2. Dijete mogu biti opasne

Svaki put kad strogo ograničite količinu ili vrstu hrane koju jedete, izlažete zdravlje riziku. Dijete se dovode u vezu s ozljedama i naglom smrću prema posljedicama koje imaju na neravnotežu elektrolita u tijelu, neuhranjenost i srčanu aritmiju. Yo-yo učinak dijete je povezan s povišenim stopama smrtnosti ? osobito ako se koriste neke vrste tableta za mršavljenje. Ni u kom slučaju ne smijete staviti mršavljenje ispred zdravlja.

3. Dijete usporavaju vaš metabolizam

Dijete uzrokuju nagle promjene težine. Naravno, možete brzo smršavjeti iz jednostavnog razloga jer ne jedete dovoljno. U početnim fazama, prvih tri- četiri kilograma koje izgubite je tekućina, što predstavlja ozbiljnu opasnost od dehidracije i pomanjkanja minerala u tijelu. Još je gore gubljenje mišićne mase zbog nedovoljnog unosa nutrijenata i kalorija. Gubite li više od 1,5 kg tjedno budite sigurni da se ovo dešava na ovaj se način gubi vrlo malo masnoća.

Svaki gubitak mišićne mase uzrokovat će usporavanje metabolizma. Zatim se javlja efekt kumuliranja nećete moći dugo izdržati sa prehranom od 1200 kalorija ili manje i s vremenom ćete početi jesti više, povrh toga što imate usporeni metabolizam. Sve suvišne kalorije će se pohraniti kao masno tkivo zbog čega ćete se brzo ponovno udebljati.

4. Dijeta će vas iscrpiti

Dijeta je prehrana sa smanjenim unosom kalorija, zakamuflirana pod sloganima: Mršavite dok spavate, Jedite koliko želite i mršavite... Nedovoljna prehrana ili odricanje od određene vrste hrane znači da vaš organizam neće dobivati dovoljno energije ili će mu nedostajati određeni nutrijenti. Osjećat ćete se iscrpljeno, imat ćete vrtoglavice, a raspoloženje će vam se naglo mijenjati.

5. Dijete negativno utječu na vaš način prehrane

Dijeta negativno utječe na vaš uobičajen način prehrane. Ona može dovesti do toga da se prejedate ili jedete kaotično. Kad ste na dijeti, uobičajeno je da prelazite preko unutrašnjih znakova koji vam govore da ste gladni. Odupirete se gladi, a neki čak uzimaju i sredstva koja smanjuju apetit. Rezultat toga je da više ne znate kad ste stvarno gladni ili još gore... kad ste siti.

6. Dijete mogu uzrokovati poremećaje hranjenja

Stručnjaci kažu da je veliki broj poremećaja hranjenja u SAD-u posljedica toga što su mnogi na dijeti ili žele smršaviti.

7. Zbog dijete možete postati opsjednuti s hranom

Trošite li mnogo vremena i energije na odricanje od hrane ili određenih vrsta hrane- više ćete vremena provoditi razmišljajući o njoj i postat ćete opsjednuti pokušajima da kontrolirate težinu odabirom hrane koju smijete ili ne smijete jesti. Kako dugo želite ovako živjeti?

8. Dijete uništavaju samopouzdanje kod žena

Previše pažnje posvećujemo našem izgledu i brojki na vagi. Zbog toga čak i zanemarujemo ono što nam je uistinu bitno naše snove i ambicije. Još gore to izjeda naše samopouzdanje i samopoštovanje.

9. Dijete pojačavaju negativnosti

Na dijeti postajete kritičniji prema sebi i drugima. To je još jedna od stvari na koju gubite vrijeme i energiju.

10. Dijeta pauzira vaš život

Zvuči li vam ovo poznato... Bit ću sretna kad budem imala xx kilograma. Znate što? Stvari u vašem životu nisu povezane s vašom težinom. Preuzmite odgovornost i vratite kontrolu nad svojim životom. Odlučite da budete sretni sada i radite ono što treba kako bi vaš stil življenja odražavao vaše životne prioritete.

Želite li smršavjeti promijenite životne navike - obavezno dodajte više tjelesne aktivnosti i odaberite drugačiji stil prehrane, poput prehrane u zoni ili mediteranskog načina prehrane. Promjene neka budu postepene, ali trajne. Naravno nemojte očekivati rezultate preko noći i ne nasjedajte na dijete koje vam obećavaju brzi gubitak kilograma u kratkom roku. Vrijeme da se zauzmete za sebe i preuzmete kontrolu nad svojim životom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije