Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ako je zima, koža ne mora biti suha!

Ako je zima, koža ne mora biti suha!

Ako je zima, koža ne mora biti suha!
  • Objavljeno: Srijeda, 14.11.2012.
  • Broj pregleda: 2.812
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Hladni dani mogu toliko isušiti kožu da ona može popucati. Niske temperature i manjak vlage u prostorijama u kojima boravite kožu mogu ugroziti i isušiti. Najugroženija područja su ruke i lice. Zimi koži svakako treba dodatna njega. Donosimo vam savjete pomoću kojih ćete svoju kožu održati lijepom čak i zimi.

Koristite losion

Losion će vašoj koži pružiti zaštitni vanjski sloj. Potražite losione koji sadrže glicerin i hijaluronsku kiselinu. Izbjegavajte losione koje sadrže alkohol i parfeme. Uložite u losion koji sadrži prirodne spojeve i ulja kako biste smanjili rizik od nanošenja parabena, štetnih sastojaka za koje se vjeruje da uzrokuju nastanak kancerogenih stanica.

Održavajte vlagu zraka

Grijanje prostora u kojem boravimo značajno isušuje zrak. Koristite ovlaživače zraka, naročito u prostorijama u kojima spavate i provodite većinu vremena tijekom dana. Kada ste izloženi hladnom i suhom vanjskom zraku, kožu zaštitite hidratantnim kremama ili losionima.

Koristite zaštitu od sunca

Čak i zimi trebate koristiti zaštitu od sunca. Niska razina UV zraka može uzrokovati diskoloraciju kože. Neka zaštitni faktor bude najmanje 15, a nanosite ga na područje lica, ruku i vrata. Zapamtite da šminka ne štiti od sunca. Prvo nanesite zaštitni faktor, a tek onda šminku.

Izbjegavajte duge i vruće kupke

Vruća kupka će vas zagrijati tijekom hladnih dana, ali može isprati zaštitna ulja s kože koja će tada postati osjetljiva i suha. Neka voda bude topla, a ne vruća. Koristite blage sapune za tuširanje koji kožu neće dodatno isušivati, a nakon tuširanja nanesite losion po čitavom tijelu.

Izbjegavajte sapun

Osim ako radite u okruženju koje vas u potpunosti zaprlja, nanošenje sapuna na čitave dijelove tijela nema pretjeranog smisla. Sapun trebate koristiti na području pazuha, prepona, stopala i ruku. Lice i vrat očistite blagim losionom za čišćenje.

Pravilno se hranite

Loše prehrambene navike mogu dodatno isušiti kožu. Iako je unos vode važan, ne postoji dovoljno dokaza koji upućuju na to da voda hidratizira kožu iznutra. Ipak, znanstvenici su dokazali da prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama može kožu učiniti mekšom i sjajnijom. Unosite i vitamin E koji će spriječiti prijevremeno starenje kože.

Provjerite cjelokupno zdravlje

Bolesti, kao što je psorijaza, mogu uzrokovati suhu kožu koja se peruta. Suha koža može biti posljedica nepravilnog rada štitnjače jer se zbog hormonalne neravnoteže smanjuje proizvodnja prirodnih ulja kože. Možda je u pitanju dijabetes koji ometa protok krvi, zbog čega do kože ne dolazi dovoljno hranjivih tvari.

Zdravlje kože može otkriti stanje zdravlja cjelokupnog organizma. Ako je vaša koža suha bez obzira na prethodno navedene savjete, trebali biste posjetiti liječnika kako biste se uvjerili da u pitanju nisu ozbiljnija zdravstvena stanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije